ßßß Cookit - przepis na Nowe piwo Somersby i pyszny kurczak pieczony na butelce piwa

Nowe piwo Somersby i pyszny kurczak pieczony na butelce piwa

nazwa

Wykonanie

Dziś czekała na mnie niespodzianka. Sam Lord Somersby napisał do mnie list i wysłał paczkę.
Jeśli lubicie lekkie, smakowe i owocowe piwa przeczytajcie co myślę o nowym Somersby Blackberry Beer Drink, a później, pozostając w piwnym klimacie, zapraszam na jeden z najsmaczniejszych sposobów na kurczaka. Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny. Do jego pieczenia proponuję jednak tradycyjne jasne piwo, a później przy okazji spożywania kurczaczka można raczyć się piwem jeżynowym.
Drogi Lordzie Somersby,
dziękuję za wyróżnienie i oddanie w moje ręce Twojego najnowszego wynalazku - Somersby Blackberry Beer Drink. Paczka, którą od Ciebie otrzymałam, była pełna niespodzianek. Zapewne każda rzecz z zawartości się przyda.
Przejdźmy jednak do najważniejszego, gdyż na samym dnie krył się ten najmilszy podarek.
Przyznam, że lekkie owocowe piwa świetnie się wpasowują w mój gust i uwielbienie do słodyczy, więc tych chętniej przystąpiłam do degustacji. Piwo o smaku jeżynowym, to niespotykany na polskim rynku produkt. Ma świeży, słodki smak i jest świetnie zbalansowane. Nie mogę się doczekać lata, bo to właśnie z latem, ciepłem, piknikami, czy grillem na działce kojarzą się takie smaki.
Dziękuję za specjalną dedykację na butelce. Spersonalizowane opakowanie, to niezwykle miły gest.
Do następnego otwarcia Lordzie.
Pozdrawiam
Ewelina
♥♥♥
/ inspiracja /
1 kurczak (waga ok. 1,5kg)
1 butelka (250ml) piwa jasnego
3 łyżki oleju
5 ząbków czosnku
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki
0,5 łyżeczki soli
szczypta czarnego pieprzu
szczypta kurkumy
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smaków
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami. W misce wymieszać suche przyprawy, posiekany na drobno czosnek i olej. Natrzeć kurczaka przyprawami i odstawić na minimum 0,5-1 godziny.
butelkę piwa namoczyć na chwile w wodzie, zedrzeć naklejki, umyć dobrze butelkę. Otworzyć i odlać z butelki ok. 250 ml piwa.
Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja termoobieg i nagrzewanie dolnej grzałki). Kurczaka nadziać na butelkę, tak by szyjka butelki wystawała ponad kurczaka. Włożyć butelkę z kurczakiem na mniejszą blaszkę, a tę na dużą blaszkę (na cały piekarnik). Piec kurczaka 1,5 godziny (na każde 0,5 kg kurczaka przypada ok. 0,5 godziny pieczenia) do jakiś czas polewając go pozostałym piwem. Dodatkowo piwo w butelce po nagrzaniu powinno się pienić. Jeśli tak się nie dzieje, to do środka butelki wsypujemy szczyptę soli (powinno zacząć się burzyć).
dodatkowo:
ziemniaki (ok. 1 kg lub wg uznania)
3 buraczki czerwone
pieczarki
marchew (3 sztuki)
przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, rozmaryn
olej
Po pół godzinie pieczenia kurczaka wyłożyć na dużą blaszkę warzywa: ziemniaki, buraki, pieczarki, marchew, które należy obrać, pokroić na plastry i przygotować:
Oprószyć ziemniaki tymiankiem, solą, papryką słodką i ostrą, rozmarynem. Polać olejem, wymieszać.
Buraczki i marchew skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.
Pieczarki oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić olejem. Włożyć warzywa do piekarnika i zapiekać z kurczakiem.
Kurczaka podawać z warzywami.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/03/Nowe-piwo-Somersby-i-pyszny-kurczak-pieczony-na.html