Wykonanie
Dziś czekała na mnie niespodzianka. Sam Lord Somersby napisał do mnie list i wysłał paczkę.

Jeśli lubicie lekkie, smakowe i
owocowe piwa przeczytajcie co myślę o nowym Somersby Blackberry Beer
Drink, a później, pozostając w piwnym klimacie, zapraszam na jeden z najsmaczniejszych sposobów na
kurczaka.
Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny. Do jego pieczenia proponuję jednak tradycyjne
jasne piwo, a później przy okazji spożywania kurczaczka można raczyć się
piwem jeżynowym.
Drogi Lordzie Somersby,dziękuję za wyróżnienie i oddanie w moje ręce Twojego najnowszego wynalazku - Somersby Blackberry Beer
Drink. Paczka, którą od Ciebie otrzymałam, była pełna niespodzianek. Zapewne każda rzecz z zawartości się przyda.

Przejdźmy jednak do najważniejszego, gdyż na samym dnie krył się ten najmilszy podarek.

Przyznam, że lekkie
owocowe piwa świetnie się wpasowują w mój gust i uwielbienie do
słodyczy, więc tych chętniej przystąpiłam do degustacji.
Piwo o smaku
jeżynowym, to niespotykany na polskim rynku produkt. Ma świeży, słodki smak i jest świetnie zbalansowane. Nie
mogę się doczekać lata, bo to właśnie z latem, ciepłem, piknikami, czy grillem na działce kojarzą się takie smaki.Dziękuję za specjalną dedykację na butelce. Spersonalizowane opakowanie, to niezwykle miły gest.

Do następnego otwarcia Lordzie.PozdrawiamEwelina

♥♥♥/ inspiracja /

1
kurczak (waga ok. 1,5kg)1 butelka (250ml)
piwa jasnego3 łyżki
oleju5 ząbków
czosnku1 łyżeczka mielonej
słodkiej papryki0,5 łyżeczki mielonej
ostrej papryki0,5 łyżeczki
soliszczypta
czarnego pieprzuszczypta
kurkumy1 łyżeczka
przyprawy do kurczaka0,5 łyżeczki
przyprawy chińskiej 5 smaków
Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikami. W misce wymieszać suche
przyprawy, posiekany na drobno
czosnek i
olej. Natrzeć
kurczaka przyprawami i odstawić na minimum 0,5-1 godziny.

butelkę
piwa namoczyć na chwile w wodzie, zedrzeć naklejki, umyć dobrze butelkę. Otworzyć i odlać z butelki ok. 250 ml
piwa.Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja termoobieg i nagrzewanie dolnej grzałki).
Kurczaka nadziać na butelkę, tak by szyjka butelki wystawała ponad
kurczaka. Włożyć butelkę z
kurczakiem na mniejszą blaszkę, a tę na dużą blaszkę (na cały piekarnik). Piec
kurczaka 1,5 godziny (na każde 0,5 kg
kurczaka przypada ok. 0,5 godziny pieczenia) do jakiś czas polewając go pozostałym
piwem. Dodatkowo
piwo w butelce po nagrzaniu powinno się pienić. Jeśli tak się nie dzieje, to do środka butelki wsypujemy szczyptę
soli (powinno zacząć się burzyć).dodatkowo:
ziemniaki (ok. 1 kg lub wg uznania)3
buraczki czerwone
pieczarkimarchew (3 sztuki)
przyprawy:
tymianek,
sól,
pieprz,
papryka czerwona słodka,
papryka czerwona ostra,
rozmarynolejPo pół godzinie pieczenia
kurczaka wyłożyć na dużą blaszkę warzywa:
ziemniaki,
buraki,
pieczarki,
marchew, które należy obrać, pokroić na plastry i przygotować:Oprószyć
ziemniaki tymiankiem,
solą,
papryką słodką i ostrą,
rozmarynem. Polać
olejem, wymieszać.
Buraczki i
marchew skropić
olejem, oprószyć
solą i
pieprzem.
Pieczarki oprószyć
solą,
pieprzem i
słodką papryką, skropić
olejem. Włożyć warzywa do piekarnika i zapiekać z
kurczakiem.
Kurczaka podawać z warzywami.