ßßß
Jeśli lubicie lekkie, smakowe i owocowe piwa przeczytajcie co myślę o nowym Somersby Blackberry Beer Drink, a później, pozostając w piwnym klimacie, zapraszam na jeden z najsmaczniejszych sposobów na kurczaka. Kurczak pieczony w ten sposób jest soczysty, ma chrupiącą skórkę i jest bardzo smaczny. Do jego pieczenia proponuję jednak tradycyjne jasne piwo, a później przy okazji spożywania kurczaczka można raczyć się piwem jeżynowym.
Drogi Lordzie Somersby,dziękuję za wyróżnienie i oddanie w moje ręce Twojego najnowszego wynalazku - Somersby Blackberry Beer Drink. Paczka, którą od Ciebie otrzymałam, była pełna niespodzianek. Zapewne każda rzecz z zawartości się przyda.
Przejdźmy jednak do najważniejszego, gdyż na samym dnie krył się ten najmilszy podarek.
Przyznam, że lekkie owocowe piwa świetnie się wpasowują w mój gust i uwielbienie do słodyczy, więc tych chętniej przystąpiłam do degustacji. Piwo o smaku jeżynowym, to niespotykany na polskim rynku produkt. Ma świeży, słodki smak i jest świetnie zbalansowane. Nie mogę się doczekać lata, bo to właśnie z latem, ciepłem, piknikami, czy grillem na działce kojarzą się takie smaki.Dziękuję za specjalną dedykację na butelce. Spersonalizowane opakowanie, to niezwykle miły gest.
Do następnego otwarcia Lordzie.PozdrawiamEwelina
♥♥♥/ inspiracja /
1 kurczak (waga ok. 1,5kg)1 butelka (250ml) piwa jasnego3 łyżki oleju5 ząbków czosnku1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki0,5 łyżeczki soliszczypta czarnego pieprzuszczypta kurkumy1 łyżeczka przyprawy do kurczaka0,5 łyżeczki przyprawy chińskiej 5 smakówKurczaka umyć, osuszyć ręcznikami. W misce wymieszać suche przyprawy, posiekany na drobno czosnek i olej. Natrzeć kurczaka przyprawami i odstawić na minimum 0,5-1 godziny.
butelkę piwa namoczyć na chwile w wodzie, zedrzeć naklejki, umyć dobrze butelkę. Otworzyć i odlać z butelki ok. 250 ml piwa.Rozgrzać piekarnik do 180°C (opcja termoobieg i nagrzewanie dolnej grzałki). Kurczaka nadziać na butelkę, tak by szyjka butelki wystawała ponad kurczaka. Włożyć butelkę z kurczakiem na mniejszą blaszkę, a tę na dużą blaszkę (na cały piekarnik). Piec kurczaka 1,5 godziny (na każde 0,5 kg kurczaka przypada ok. 0,5 godziny pieczenia) do jakiś czas polewając go pozostałym piwem. Dodatkowo piwo w butelce po nagrzaniu powinno się pienić. Jeśli tak się nie dzieje, to do środka butelki wsypujemy szczyptę soli (powinno zacząć się burzyć).dodatkowo:ziemniaki (ok. 1 kg lub wg uznania)3 buraczki czerwonepieczarkimarchew (3 sztuki)przyprawy: tymianek, sól, pieprz, papryka czerwona słodka, papryka czerwona ostra, rozmarynolejPo pół godzinie pieczenia kurczaka wyłożyć na dużą blaszkę warzywa: ziemniaki, buraki, pieczarki, marchew, które należy obrać, pokroić na plastry i przygotować:Oprószyć ziemniaki tymiankiem, solą, papryką słodką i ostrą, rozmarynem. Polać olejem, wymieszać.Buraczki i marchew skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem.Pieczarki oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką, skropić olejem. Włożyć warzywa do piekarnika i zapiekać z kurczakiem.Kurczaka podawać z warzywami.