ßßß Cookit - przepis na Piernik na piwie

Piernik na piwie

nazwa

Wykonanie

Święta już niedługo, a wraz z nimi i nadejściem zimy mamy większą ochotę na pachnące przyprawami ciasta. Piernik jest typowym wypiekiem świątecznym i choć przyznam, że wielką fanką pierników nie jestem, to co roku staram się wypróbować nowy przepis. (choć przyznam, że już 4 rok z rzędu robimy na święta krajankę piernikową z marcepanem, która jest wspaniała). Przepis na to ciasto pochodzi z książki "Kuchnia mojej babci" Zofii Miętkiewicz, a ja dodałam do niego śliwki i skórkę pomarańczową. Piernik nie jest suchy i długo zachowuje świeżość. Samego piwa nie czuć w smaku, może by odgrywało nieco większą rolę, gdyby dodać ciemne piwo.
/1 szklanka = 250ml; keksówka 32x9 cm/
15 dag białego cukru
1/2 szklanki piwa (dałam jasne)
25 dag miodu
1,5 dag przyprawy do piernika
10 dag masła lub margaryny
5 jajek
50 dag mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 suszonych śliwek (opcjonalnie)
skórka z 1/4 pomarańczy
W garnku zarumienić 2 łyżki cukru, następnie zalać piwem, dodać miód, pozostały cukier. Masę zagotować i podgrzewać mieszając póki cukier się nie rozpuści. Następnie zdjąć z ognia i dodać przyprawy, wymieszać, ostudzić.
Masło utrzeć z żółtkami, następnie naprzemiennie dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przestudzoną masę, za każdym razem miksując do połączenia. Następnie dodać pokrojone na drobno śliwki oraz skórkę otartą z pomarańczy. Na koniec wymieszać delikatnie z ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180ºC przez ok 50-60 minut (do suchego patyczka). Po ostudzeniu można polać polewą czekoladową i ozdobić np. orzechami.
Przepis publikuję w ramach wspólnego wypiekania z Zuzią,Mirabelką, Gin :) Zobaczcie jakie korzenne wypieki One upiekły :)
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2014/12/Piernik-na-piwie.html