Wykonanie
Dzisiaj wpis zawierający lokowanie produktu, a to wszystko za sprawą konkursu u Majanki "Kujawski ze smakiem", pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze smakiem.Przyznam, że najbardziej lubię muffiny na słodko.Robiłam jednak risotto i w głowie urodził się pomysł na muffiny z wykorzystaniem podobnych składników. Wrzuciłam więc
pieczarki,
ser, suszone i
pomidory i wszystko to idealnie się ze sobą komponowało. Do tego
olej z
pomidorem,
bazylią i
czosnkiem nadał ciekawego aromatu i posmaku. Naturalnie zamiennie można użyć innego
oleju i dodać
zioła./12 sztuk; przepis własny/składniki suche1 i 3/4 szklanki
mąki pszennej3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli i
pieprzuskładniki mokre3/4 szklanki
jogurtu1/2 szklanki
mleka1
jajko1/3 szklanki
oleju Kujawskiego z
bazylią,
czosnkiem i
pomidoramidodatki5
suszonych pomidorów4 łyżki
żółtego seraok. 100 g
pieczarek (ok. 6 sztuk)W misce mieszamy suche składniki. W drugiej mieszamy mokre składniki.Przygotowujemy dodatki:- jeśli używamy
pomidorów, które nie były w zalewie, to zalewamy
pomidory wrzącą
wodą i zostawiamy na kilka minut aż zmiękną, następnie odsączamy na sicie i kroimy na kawałki;-
pieczarki myjemy, kroimy na kawałki. Możemy zostawić 6 plasterków, żeby były do przyozdobienia wierzchu. Smażymy
pieczarki na patelni na rozgrzanym
maśle. Zostawiamy do ostygnięcia.-
ser ścieramy na tarce na najmniejszych oczkach.Mieszamy suche składniki z mokrymi. Oddajemy 2 łyżki
żółtego sera,
pieczarki i
pomidory. Mieszamy, nakładamy do wysmarowanych
olejem foremek. Na wierzch kładziemy po plasterku
pieczarki i posypujemy pozostałym
serem.Piec w 180°C przez 20-25 minut.
Ja muffiny podałam jako dodatek do risotto . Z powodu podobnych składników risotto i muffiny świetnie się razem komponowały.