Wykonanie
Gulasz jest to uniwersalne danie, które można podawać z
ziemniakami,
kaszą, wszelkimi kluchami, a nawet
pieczywem. Jak kto lubi :-) Przy tym jest smaczny, pożywny i łatwy w przygotowaniu...

Składniki:ok 1 kg
mięsa (może być
szynka,
łopatka lub karczek)3
cebule4 ząbki
czosnkutłuszcz do smażenia np.
olejok. 100 ml
śmietany2 czubate łyzki
mąki2 rosołki drobiowe KNORR
przyprawy:
vegeta,
piperz,
papryka,
zioła np. prowansalskie czy
bazyliaWykonanie:
Mięso umyć i pokroić w kawałki. Podsmażyć w patelni na rozgrzanym tłuszczu. Kiedy się zrumieni dodać pokrojoną
cebulę i poddusić. Następnie przełożyć wszystko do głębszego rondla lub garnka, zalać ok. 2 szkl.
wody, dodać rosołki i
przyprawy do smaku, przykryć pokrywka i dusić, aż
mięso zmięknie. Pod koniec dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu zagęścić sos, dodając
śmietanę wymieszaną z
mąką.