ßßß Cookit - przepis na Pieczonki z ogniska

Pieczonki z ogniska

nazwa

Wykonanie

Przygotowywanie pieczonek, jak i ich konsumowanie stanowi doskonałą biesiadę z przyjaciółmi na świeżym powietrzu.
Z młodych ziemniaczków, pachnące dymem, najlepiej smakują podane ze śledzikiem :-)
Do przygotowania pieczonek potrzebujemy kawałek ogródka i żeliwny garnek do ogniska :-) oraz składniki podane niżej. Nie podaje ich ilości, gdyż wszystko zależy od tego, jak dużym dysponujemy garnkiem, a poza tym nie ma potrzeby ściśle trzymać się proporcji, wszystko zależy od naszego gustu i smaku. Wiadomo, że ziemniaków ma być najwięcej :-)
Składniki:
ziemniaki
cebula
marchewka
boczek wędzony
kiełbasa
liść laurowy
ziele angielskie
vegeta lub sól
pieprz
liść z kapusty białej
Wykonanie:
Przede wszystkim trzeba rozpalić ognisko :-) nie za duże, żeby nie spalić pieczonek :-). Ziemniaki, marchewkę i cebulę pokroić w talarki. Kiełbasę i boczek w kostkę.
Na dnie garnka ułożyć liście z kapusty.
Następnie warstwami układać:
- ziemniaczki i marchewkę
- cebulę
- kiełbasę i boczek
- przyprawy
powtarzać warstwy kolejno, aż do samej góry naczynia.
Następnie zakręcić garnek i postawić na ognisku ok. 1 godz. Po tym czasie zdjąć pieczonki z ogniska i sprawdzić, czy ziemniaczki są miękkie, jeśli nie, to z powrotem postawić na ogniu i jeszcze chwilę je podusić :-).
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2013/07/Pieczonki-z-ogniska.html