Wykonanie
Pozytywna wiadomość na początek - jedzenie ryb spowalnia proces zanikania komórek mózgowych oraz obniża poziom cholesterolu we
krwi.Wybrany na dzisiaj
tuńczyk zawiera duże ilości witaminy D i A, co korzystnie wpływa na stan kości i wzrok. To wyjątkowo smaczna
ryba, bogata w
tran – tłuszcz
rybi – źródło kwasu Omega 3. Czytałam o tym, że
tuńczyk, podobnie jak rekin, miecznik, marlin,
halibut czy
szczupak, może zawierać rtęć. Nie ma jednak najmniejszej szansy, żeby
ryba, którą spożywamy, miała w sobie więcej rtęci niż pozwala na to odpowiednie rozporządzenie Komisji Unii Europejskiej. Nie należy zatem rezygnować z jedzenia ryb, ale po
tuńczyka, czy to z puszki czy świeżego, sięgajmy raczej nie częściej niż 1 – 2
razy w miesiącu.W zależności od tego co mam pod ręką, do sałatki z
tuńczyka mogą zawędrować, czy może powinnam napisać - zanurkować, następujące składniki:oczywiście główny bohater -
tuńczyk, duże kawałki w sosie własnym - prezentują się i smakują lepiej niż rozdrobniona
ryba...
kukurydza - cudownie, gdy jest świeża, ale jak nie ma, to z puszki też się nada; ma trochę inny smak, ale tak czy siak kolor żółty orzeźwia całość kompozycji,
pomidory bez skórki i pesteczek - im bardziej dojrzałe, tym lepiej, bo mamy wówczas element czerwony; ja tym razem miałam "bladziaki" o smaku bez smaku, ale cóż, taka
pora:-(mini
korniszonki,
awokado,
szczypiorek,
natka pietruszki,
majonez.
Tuńczyk,
kukurydza, pokrojone -
pomidory i
awokado w kostkę, ogóreczki w talarki oraz posiekana
natka pietruszki i
szczypiorek wędrują do miski. Dodaję trochę
majonezu, ale nie za dużo, mieszam i jem:-) Można posolić i dodać
pieprzu, ale to sprawa indywidualna. Ja lubię bez żadnych dodatków.Prawda, że ekspresowe tempo?