Wykonanie
Caprese to rodzaj sałatki pochodzącej z regionu Kampania (południowe Włochy). Pokrojone w plastry
pomidory i
mozzarella, przełożone na przemian, polane
oliwą z oliwek, posypane grubo zmielonym
pieprzem i udekorowane liśćmi
bazylii, mają odzwierciedlać włoską flagę. Tak wygląda tradycyjny układ.Ja czasem lubię dodawać - w ramach urozmaicenia -
awokado, wszelkie
sałaty jako bazę, a tym razem
ośmiorniczki w
ostrym sosie czosnkowym. Może i z aburzam koncepcję narodową, ale za to jak wzbogacam smak;-)
kulka
sera typu
mozzarella,kilka
pomidorków koktajlowych albo jeden duży,
ośmiorniczki w
ostrym sosie czosnkowym (puszka vigilante - KIER),kilka listków
bazylii,
młoda cebulka,garść
roszponki i
rukoli,trochę
kiełków słonecznika,
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie,
oliwa i
ocet balsamiczny (http://fitness.wp.pl/dieta/abc-odchudzania/art36,ocet-balsamiczny.html).Uwielbiam
zieleninę, więc podstawę sałatki stanowi
roszponka,
rukola,
bazylia i
kiełki.
Mozzarellę pokroiłam w plasterki,
pomidorki na pół. Ułożyłam w koło na zielonej bazie, a na środku umieściłam górkę z ośmiorniczek. Dookoła posypałam
cebulką pokrojoną w cieniutkie plasterki. Całość posypałam
solą, świeżo mielonym
pieprzem i
ziołami. Polałam
oliwą wymieszaną kroplą
octu balsamicznego. Do tego kromka domowego
chleba... Mmmm...Przepis bierze udział w akcji "Lekkie sałatki".