ßßß Cookit - przepis na Sałatka z żółtej fasolki szparagowej

Sałatka z żółtej fasolki szparagowej

nazwa

Wykonanie

Ile można jeść fasolki z masłem i koperkiem? Oj, można, można. Uwielbiam ją w tradycyjnej postaci, jako dodatek do młodych ziemniaków, sadzonego jajka i kefiru... Ale tym razem się wyłamałam. W taki upał uznałam, że w formie sałatki może być ciekawsza.
dwie garści (nie wiem, ile to waży;-)) żółtej fasolki szparagowej,
duży pomidor,
kilka mini korniszonów,
1/2 czerwonej cebuli,
1 czubata łyżka posiekanego koperku,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżka octu z białych winogron,
trochę soli, trzcinowego cukru i świeżo zmielonego pieprzu.
Fasolkę zawsze gotuję na parze, bo dzięki temu zachowuje nie tylko własności odżywcze, ale także niepowtarzalny słodkawy smak i oryginalny kolor. Trwa to różnie, zależy od fasolki, więc co i raz sprawdzam, żeby jej nie przegotować. Najbardziej lubię al dente.
Po ugotowaniu odstawiam fasolkę, żeby wystygła. Następnie kroję ją na około dwu centymetrowe kawałki i polewam sosem przygotowanym z oliwy, octu i przypraw.
Przez chwilę fasolka się marynuje, a ja w tym czasie kroję pomidora na spore kawałki, mini ogórki przekrawam na pół albo dzielę na ćwiartki (jeśli nie jest taki mini), cebulę kroję w cieniutkie plasterki. Wszystko to wrzucam do miski do fasolki, dodaję koper i mieszam.
Sałatka jest pyszna, jak trochę postoi i smaki się "przegryzą".
Przepis bierze udział w akcji:
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2012/07/saatka-z-zotej-fasolki-szparagowej.html