Wykonanie
A ja dalej w temacie
ziemniaków, bo jak można przeczytać na przykład na portalu abczdrowie : "Wbrew pozorom
ziemniaki posiadają dużo składników odżywczych, m.in.: magnez, potas, fosfor, żelazo, wapń oraz niską zawartość
sodu. Wielką zaletą
ziemniaków jest to, że nie zawierają cholesterolu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają w niewielkiej ilość pełnowartościowe
białka oraz dużo błonnika.
Ziemniaki posiadają również wiele witamin, są źródłem witamin D,E,K, B1, B3, B6, kwasu foliowego oraz witaminy C."Nie żebym była ich ogromną fanką, ale zarówno
młode, jak i jesienne z ogniska, a
potem w zimowych miesiącach zapiekane na różne sposoby, czy smażone w plasterkach z dodatkiem
ziół prowansalskich i
czosnku, czasami lubię zjeść.
Któregoś dnia zostały mi
ziemniaki pure z kolacji. Za dużo ugotowałam, z atem, żeby ich nie wyrzucać, na drugi dzień wykorzystałam je do prostej zapiekanki.
ziemniaki pure,
ser owczy twardy,
zioła prowansalskie,1
jajko na osobę:-)Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam warstwę
ziemniaków, na nie położyłam pokrojony w grube plastry
ser owczy twardy, posypałam
ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut.Następnie wyjęłam zapiekankę na moment z piekarnika, wbiłam na wierzch
jajko i włożyłam jeszcze na kilka minut, żeby
białko ściągnęło, a
żółtko zostało w miarę płynne.Zapiekankę podałam z surówką zrobioną z:
kiszonej kapusty,startej
marchewki,startego
jabłka,drobno posiekanej
cebuli,drobno posiekanej
natki pietruszki,1 łyżki
oliwy z oliwek, z dodatkiem
kminku, odrobiny
soli i
cukru trzcinowego.