ßßß
Któregoś dnia zostały mi ziemniaki pure z kolacji. Za dużo ugotowałam, z atem, żeby ich nie wyrzucać, na drugi dzień wykorzystałam je do prostej zapiekanki.ziemniaki pure,ser owczy twardy,zioła prowansalskie,1 jajko na osobę:-)Na dnie naczynia do zapiekania ułożyłam warstwę ziemniaków, na nie położyłam pokrojony w grube plastry ser owczy twardy, posypałam ziołami prowansalskimi i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 15 minut.Następnie wyjęłam zapiekankę na moment z piekarnika, wbiłam na wierzch jajko i włożyłam jeszcze na kilka minut, żeby białko ściągnęło, a żółtko zostało w miarę płynne.Zapiekankę podałam z surówką zrobioną z:kiszonej kapusty,startej marchewki,startego jabłka,drobno posiekanej cebuli,drobno posiekanej natki pietruszki,1 łyżki oliwy z oliwek, z dodatkiem kminku, odrobiny soli i cukru trzcinowego.