Wykonanie
Pieczone pulpeciki z
indyka (P Dukan i bez Dukana) 15 szt.

400 g udźca indyczego bez skóry i kości1
jajko1 mała
cebula lub 2
szalotki1-2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
czarnego pieprzu1 łyżeczka wędzonej lub
słodkiej papryki1/2 łyżeczki harissy w proszku lub 1/4 łyżeczki
ostrej papryki1 łyżeczka
ziół (
majeranek ,
oregano lub
tymianek)szczypta
gałki muszkatołowejMięso umyć, zmielić blenderem lub maszynką z sitkiem o najmniejszych oczkach.
Cebulę bardzo drobno posiekać.
Czosnek przepuścić przez praskę i rozetrzeć na descenożem na gładką masę, dodając szczyptę
soli. Wszystkie
przyprawy,
cebulę,
czosnek iroztrzepane
jajko dodać do
mięsa i wymieszać starannie , najlepiej blenderem.
Mięso włożyć do miseczki, przykryć i wstawić do lodówki na 1-2 godz. żeby smaki sięUformowac pulpeciki w dłoniach, zwilżonych zimna
wodą , biorąc płaską łyżkę
mięsa na 1kotlecik - kulki mają być wielkości dużego
orzecha włoskiego. Piekarnik rozgrzać do 180 st. z termoobiegiem. Ułożyć pulpeciki na blasze i piec 20-25 min.

Pulpeciki można jeśc w fazie proteinowej , a po jej zakończeniu można podać pulpeciki z
sosem pomidorowym lub
koperkowym albo zrobic z nich przekąskę - np. szaszłyczki z
pomidorami