ßßß
Ciasto półkruche:2 1/2 - 3 szkl. mąki3 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szkl. cukru z cukrem waniliowym200 g zimnego masła3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18 %Warstwa jabłkowa :6 średnich jabłek np. papierówek1 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Kotanyi lub1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru + łyżka cukru1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej2 łyżki suszonych żurawin lub rodzynekWarstwa piankowa:3 białka1/2 szkl. waniliowego cukru pudru *3 łyżeczki mąki ziemniaczanejPosiekać masło z mąką , proszkiem do pieczenia i cukrem, dodac żółtka i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto . 2/3 ciasta zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki.W tym czasie obrać jabłka , wykroić gniazda nasienne , pokroić na cienkie plasterki.Włożyć do miseczki i posypać przyprawą do jabłecznika lub miesznką cynamonu i imbiru. Foremkę (tortownicę) o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Rozgrzać piekarnik do180 st. z termoobiegiem . Ciastem z lodówki wylepić tortownicę, nakłuć widelcem kilkarazy i podpiec 10-15 min. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder i dalej ubijać jak na bezy,dodając przesianą mąkę ziemniaczaną. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyc warstwę jabłek, dodając skórkepomarańczową i żurawiny lub sparzone i odsączone rodzynki. Na warstwę jabłek wyłożyćpianę z białek, wyrównać, a na nią zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto . Piec 40 - 45 min w temp. 180 st. z termoobiegiem * waniliowy cukier puder to cukier puder, w którym jest kilka lasek wanilii. Oczwiściemożna do zwykłego cukru pudru dodac cukier waniliowy lub 1 łyżeczkę ekstraktuwaniliowego.