ßßß Cookit - przepis na Szarlotka z bezową pianką

Szarlotka z bezową pianką

nazwa

Wykonanie

Ciasto półkruche:
2 1/2 - 3 szkl. mąki
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru z cukrem waniliowym
200 g zimnego masła
3 płaskie łyżki kwaśnej śmietany 18 %
Warstwa jabłkowa :
6 średnich jabłek np. papierówek
1 1/2 łyżeczki przyprawy do jabłecznika Kotanyi lub
1 łyżeczka cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego imbiru + łyżka cukru
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
2 łyżki suszonych żurawin lub rodzynek
Warstwa piankowa:
3 białka
1/2 szkl. waniliowego cukru pudru *
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Posiekać masło z mąką , proszkiem do pieczenia i cukrem, dodac żółtka i śmietanę.
Szybko wyrobić ciasto . 2/3 ciasta zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki.
W tym czasie obrać jabłka , wykroić gniazda nasienne , pokroić na cienkie plasterki.
Włożyć do miseczki i posypać przyprawą do jabłecznika lub miesznką cynamonu i imbiru. Foremkę (tortownicę) o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Rozgrzać piekarnik do
180 st. z termoobiegiem . Ciastem z lodówki wylepić tortownicę, nakłuć widelcem kilka
razy i podpiec 10-15 min. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier puder i dalej ubijać jak na bezy,
dodając przesianą mąkę ziemniaczaną. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyc warstwę jabłek, dodając skórke
pomarańczową i żurawiny lub sparzone i odsączone rodzynki. Na warstwę jabłek wyłożyć
pianę z białek, wyrównać, a na nią zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto . Piec 40 - 45 min w temp. 180 st. z termoobiegiem * waniliowy cukier puder to cukier puder, w którym jest kilka lasek wanilii. Oczwiście
można do zwykłego cukru pudru dodac cukier waniliowy lub 1 łyżeczkę ekstraktu
waniliowego.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2012/08/SZARLOTKA-Z-BEZOWA-PIANKA.html