Wykonanie

Ciasto półkruche:2 1/2 - 3 szkl.
mąki3
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szkl.
cukru z
cukrem waniliowym200 g zimnego
masła3 płaskie łyżki kwaśnej
śmietany 18 %Warstwa
jabłkowa :6 średnich
jabłek np. papierówek1 1/2 łyżeczki
przyprawy do jabłecznika Kotanyi lub1 łyżeczka
cynamonu + 1/2 łyżeczki mielonego
imbiru + łyżka
cukru1 łyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowej2 łyżki
suszonych żurawin lub
rodzynekWarstwa piankowa:3
białka1/2 szkl.
waniliowego cukru pudru *3 łyżeczki
mąki ziemniaczanejPosiekać
masło z
mąką ,
proszkiem do pieczenia i
cukrem, dodac
żółtka i
śmietanę.Szybko wyrobić ciasto . 2/3 ciasta zwinąć w przezroczystą folię i włożyć do lodówki.W tym czasie obrać
jabłka , wykroić gniazda nasienne , pokroić na cienkie plasterki.Włożyć do miseczki i posypać
przyprawą do jabłecznika lub miesznką
cynamonu i
imbiru. Foremkę (tortownicę) o śr. 24 cm. wyłożyć papierem do pieczenia . Rozgrzać piekarnik do180 st. z termoobiegiem .
Ciastem z lodówki wylepić tortownicę, nakłuć widelcem kilka
razy i podpiec 10-15 min.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli, dodać
cukier puder i dalej ubijać jak na
bezy,dodając przesianą
mąkę ziemniaczaną. Wyjąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyc warstwę
jabłek, dodając skórke
pomarańczową i
żurawiny lub sparzone i odsączone
rodzynki. Na warstwę
jabłek wyłożyćpianę z
białek, wyrównać, a na nią zetrzeć na tarce jarzynowej zamrożone ciasto . Piec 40 - 45 min w temp. 180 st. z termoobiegiem *
waniliowy cukier puder to
cukier puder, w którym jest kilka
lasek wanilii. Oczwiściemożna do zwykłego
cukru pudru dodac
cukier waniliowy lub 1 łyżeczkę ekstraktu
waniliowego.