Wykonanie
Paszteciki z
pieczarkami (24-26 szt)

Ciasto:50 dkg
mąki ( = 3 szkl.)25 dkg
masła1
jajko5 dkg
drożdży1/2 szkl.
mleka1 łyżeczka
cukru1/2 łyżeczki
soliFarsz do pasztecików:1 kg
pieczarek2 średnie
cebule1
jajko1 kostka grzybowa Knorr2-3 łyżki
bułki tartejsos sojowy (najlepiej
grzybowy)
sos Worcestershirepieprz, ew.
sól do smakuFarsz:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na
oleju.
Cebulę pokroić bardzodrobno, usmażyć i dodać do
pieczarek. Kostkę
grzybową rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej
wody, dodać
bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby
bułka namokła . Dodać do
pieczarek, wymieszać z
żółtkiem i doprawić. Ubić pianę z
białka i delikatnie wymieszać zfarszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać
sól,
masło i
jajko, posiekać.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem,dodać lekko podgrzane
mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do
mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną
wodą i włożyć ciasto . Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z
wody na posypana
mąką stolnicę, zagnieść, jeśli trzeba dodając
mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować. Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i pokroić na prostokąty. N a środku położyć farsz .

Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu paszteciki posmarować
żółtkiem roztrzepanym z odrobiną
wody.

Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.