ßßß Cookit - przepis na PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI

nazwa

Wykonanie

Paszteciki z pieczarkami (24-26 szt)
Ciasto:
50 dkg mąki ( = 3 szkl.)
25 dkg masła
1 jajko
5 dkg drożdży
1/2 szkl.mleka
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
Farsz do pasztecików:
1 kg pieczarek
2 średnie cebule
1 jajko
1 kostka grzybowa Knorr
2-3 łyżki bułki tartej
sos sojowy (najlepiej grzybowy)
sos Worcestershire
pieprz, ew. sól do smaku
Farsz:
Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej. Usmażyć na oleju. Cebulę pokroić bardzo
drobno, usmażyć i dodać do pieczarek. Kostkę grzybową rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej
wody, dodać bułkę tartą , wymieszać i poczekać chwilę, żeby bułka namokła . Dodać do
pieczarek, wymieszać z żółtkiem i doprawić. Ubić pianę z białka i delikatnie wymieszać z
farszem . Nakładać na prostokąty ciasta , uformować paszteciki.
Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, masło i jajko, posiekać. Drożdże rozetrzeć z cukrem,dodać lekko podgrzane mleko i wymieszać . Nie czekając aż bardzo wyrośnie, dodać do mąki i zagnieść ciasto, formując kulę. Duży garnek napełnić zimną wodą i włożyć ciasto . Gdy wypłynie ( po 5-10 min) ,wyjąć z wody na posypana mąką stolnicę, zagnieść, jeśli trzeba dodając mąkę . Ciasto ma być miękkie, ale ma się dać wałkować. Ciasto podzielić na 4 części , rozwałkować i pokroić na prostokąty. N a środku położyć farsz .
Zwinąć paszteciki , układać na prostokątnej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min. żeby wyrosły. Po wyrośnięciu paszteciki posmarować żółtkiem roztrzepanym z odrobiną wody.
Piec 20 min. w temp. 180 st. (termoobieg) lub 190 st. bez termoobiegu.
Źródło:http://hit2011.blox.pl/2011/11/Paszteciki-z-pieczarkami-24-26-szt-Ciasto-50-dkg.html