ßßß Cookit - przepis na PIECZONE PIEROŻKI Z MIĘSNYM FARSZEM

PIECZONE PIEROŻKI Z MIĘSNYM FARSZEM

nazwa

Wykonanie

SKŁADNIKI:
ciasto francuskie
500g mięsa mielonego
150g oliwek zielonych wydrylowanych
1 mały koncentrat pomidorowy
300g startej mozzarelli
przyprawy : suszone zioła- bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, pietruszka, lubczyk.
3 łyżki oliwy Kujawski z czosnkiem
sól, pieprz do smaku
W pierwszej kolejności na oliwie z czosnkiem podsmażamy mięso. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zioła, sól i pieprz oraz oliwki pokrojone w plasterki. Po wymieszaniu pozostawiamy na ok 2h - by mięso się "przegryzło" i jednocześnie ostygło. Przed rozpoczęciem tworzenia pierożków , dodajemy starty ser do farszu i dokładnie mieszamy.
Z ciasta francuskiego, dobrze schłodzonego w lodówce - szklanką wycinam kółka, uzupełniam farszem i lepię pierogi.
Informacyjnie: z gotowego, dostępnego w sklepach ciasta francuskiego wychodzi ok 15szt.
Piekę ok 15-20 min w temp.150C
Źródło:http://mj-zesmakiem.blogspot.com/2014/05/pierozki-z-ciasta-francuskiego-z.html