Wykonanie
Kiedyś na soup.io znalazłam zdjęcie "maszynki" do hamburgerów takiej podobnej do naszej składaczki pierogów, tylko że ta do hamburgerów najpierw robiła dziurę w kotlecie, wsypywało się
ser, przykrywało drugim kotletem i powstawał burger w
serową niespodzianką. Dalej było już widać surowe burgery owinięte
wędzonym boczkiem. Po upieczeniu ze środka elegancko wylatywał roztopiony
ser.Chcę takie!Składniki:1,5 kg
mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (gotowiec z Biedronki)ok 1 - 1,5 kg
boczku wędzonego pokrojonego w cienkie, podłużne plastry2
jajka1/2 łyżeczki
soli,
pieprz.
ser żółty (u mnie 'Liliput' z Biedronki)2-3 łyżki
oliwy z oliwekpomidorycebulasałataketchupmusztardasos barbecue (Pudliszki)
bułki (12)Przygotowanie:W szklance kłócimy
jajka i dodajemy do nich
sól. Wlewamy do
mięsa, wlewamy
oliwę, sypiemy
pieprzem dość obficie i mieszamy, ale nie wyrabiamy jak kruche ciasto, im mniej memłane
mięso tym lepiej. Będzie delikatniejsze.
Ser kroimy w ok 1/2 centymetrowe plastry. Specjalnie kupiłam okrągły
ser, żeby było łatwiej :)Lepimy placek
mięsa, na to plaster
sera i zalepiamy z góry i od
boków.
Owijamy dość szczelnie plastrami
boczku.Smażymy na grillu, można bezpośrednio na ruszcie i lepiej przykryć grill jeśli mamy taką możliwość, wtedy
mięso na pewno się przepiecze.
Bułki można na chwilę położyć wnętrzem do żaru, żeby zrobiły się lekko chrupiące, ale nie trzeba. Użyłam zwykłych białych
bułek, nie tych dmuchanych 'przeznaczonych do burgerów'.Smarujemy bułę czym kto lubi,
musztardą,
ketchupem lub
sosem barbecue (u mnie z Pudliszek), kładziemy krążki świeżej
cebuli, kawałki
pomidora, na to usmażony kotlet,
sałata i zamykamy bułę górną połową.Hamburgery na wypasie! Z podanych składników wychodzi 12 potężnych hamburgerów :)
Polecam i smacznego!Bardzo chciałam wrzucić jakiś pożegnalny przepis, bo najprawdopodobniej nie
będę miała szansy tego zrobić przez najbliższe 5 miesięcy, ale niestety czas na to nie pozwolił :( więc dopisuję krótkie pożegnanie pod hamburgerami :)
Wrócę, w każdym razie taki mam
plan, i zasypię nowymi przepisami!Do zobaczenia w listopadzie!Trzymajcie się ciepło! :)