Wykonanie
Ulubiona potrawa mojej przyjaciółki, która na okoliczność przygotowania pappardelle zrobiła wręcz chorobliwe zapasy
grzybów, doprowadzając tym samym swoją
matkę do szału;) pozdrawiam+gotowanie z Olą nabiera zupełnie nowego wymiaru-zawsze wszystko po tobie posprząta.komfort nie do opisania+dzisiaj wyjątkowo dzięki uprzejmości cudownej Lutki Szulińskiej mamy równiez zdjęcia, coś w rodzaju mini-making ofSkładniki:około 5 gniazdek pappardelle2
filety z piersi kurczaka300g mrożonych
grzybów(
borowików lub podgrzybków)1 duża
cebula3 ząbki
czosnku50 g
śmietankowego serka topionego150g
śmietany 22%2 łyżki
oliwy1łyżka
sosu balsamicznego1łyżka
soku z cytrynypół szklanki
białego winastarty
parmezansólpieprzgałka muszkatułowa
masło i
oliwa do smażeniaPrzygotowanie:Przygotowywujemy marynatę:
oliwa, sos balsamico,
czosnek,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.Kroimy
kurczaka w kostkę i wrzucamy do marynaty.
Grzyby zalewamy wrzątkiem.
Kroimy
cebulę.
5. Smażymy
cebulę na
maśle.6. Po pewnym czasie dolewamy odrobine
oliwy i wrzucamy
mięso.7. Kroimy
grzyby na dosyć spore kawałki i wrzucamy na patelnię.8.Kiedy wszystko się nieco poddusi, dodajemy
śmietanę. mieszamy9. Dolewamy
wino. mieszamy10.Dodajemy
serek topiony.11. Doprawiamy
gałką muszkatułową,
solą,
pieprzem i
parmezanem.12. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
13. Dodajemy ugotowany
makaron.14. Przed podaniem posypujemy jeszcze
parmezanem!Jutro na obiad klimaty nieco bardziej wschodnie! A pojutrze- MEKSYK!