ßßß Cookit - przepis na Pappardelle z borowikami i kurczakiem

Pappardelle z borowikami i kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Ulubiona potrawa mojej przyjaciółki, która na okoliczność przygotowania pappardelle zrobiła wręcz chorobliwe zapasy grzybów, doprowadzając tym samym swoją matkę do szału;) pozdrawiam
+gotowanie z Olą nabiera zupełnie nowego wymiaru-zawsze wszystko po tobie posprząta.
komfort nie do opisania
+dzisiaj wyjątkowo dzięki uprzejmości cudownej Lutki Szulińskiej mamy równiez zdjęcia, coś w rodzaju mini-making of
Składniki:
około 5 gniazdek pappardelle
2 filety z piersi kurczaka
300g mrożonych grzybów(borowików lub podgrzybków)
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
50 g śmietankowego serka topionego
150g śmietany 22%
2 łyżki oliwy
1łyżka sosu balsamicznego
1łyżka soku z cytryny
pół szklanki białego wina
starty parmezan
sól
pieprz
gałka muszkatułowa
masło i oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Przygotowywujemy marynatę: oliwa, sos balsamico, czosnek, sok z cytryny, sól, pieprz.
Kroimy kurczaka w kostkę i wrzucamy do marynaty.
Grzyby zalewamy wrzątkiem.
Kroimy cebulę.
5. Smażymy cebulę na maśle.
6. Po pewnym czasie dolewamy odrobine oliwy i wrzucamy mięso.
7. Kroimy grzyby na dosyć spore kawałki i wrzucamy na patelnię.
8.Kiedy wszystko się nieco poddusi, dodajemy śmietanę. mieszamy
9. Dolewamy wino. mieszamy
10.Dodajemy serek topiony.
11. Doprawiamy gałką muszkatułową, solą, pieprzem i parmezanem.
12. Mieszamy aż sos zgęstnieje.
13. Dodajemy ugotowany makaron.
14. Przed podaniem posypujemy jeszcze parmezanem!
Jutro na obiad klimaty nieco bardziej wschodnie! A pojutrze- MEKSYK!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/01/pappardelle-z-borowikami-i-kurczakiem.html