ßßß Cookit - przepis na Kurczak w sosie ostrygowym

Kurczak w sosie ostrygowym

nazwa

Wykonanie

Hym, jest to wariacja na temat czegoś, co kiedyś jadłam w dzikim ryżu (generalnie polecam ale lepiej nie zamawiajcie nic z kluskami). Za cholerę nie mam pojęcia jaki był przepis, szczerze mówiąc to nawet nie jestem sobie w stanie przypomnieć dokładnie co tam było. No, ale moje też jest pycha :) !
Składniki:
marynata:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
po 2 łyżki: sosu teriyaki, sosu ostrygowego, sosu sojowego
odrobina pieprzu i odrobina soli(ale naprawdę odrobina bo sos sojowy jest już mega słony)
pozostałe składniki :
400g fileta( a może filetu?) z kurczaka (może być też indyk, może i nawet lepiej by było-podobno zdrowszy)
1,5 cebuli
2 papryki(najlepiej jedna żółta i jedna czerwona, żeby było ładnie)
75g orzechów nerkowca
4-5 łyżek sosu ostrygowego
Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie składniki marynaty
Kroimy mięso(na małe kostki, lub paseczki) i wrzucamy, mieszamy, odstawiamy(najlepiej by było jakby mógł poleżeć całą noc, ale wystarczy mu godzinka)
Kroimy cebulę i paprykę(na małe kostki)
Rozgrzewamy patelnie i prażymy na niej przez chwilę nerkowce(uwaga żeby się nei spaliły!... zdażyło mi się raz :( )
Zdejmujemy nerkowce i na tej samej pateli podsmażamy cebulę na oliwie
Zdejmujemy cebulę, zlewamy tłuszcz, wrzucamy(właściwie wlewamy) mięso wraz z marynatą
Po chwili dodajemy paprykę, podlewamy sosem sojowym i przez chwilę dusimy(w sumie najlepiej było by czymś przykryć)
Jak się już trochę poddusi to dodajemy nerkowce i cebulę
Dusimy jeszce przez jakiś czas i na koniec dodajemy sos ostrygowy
Najlepiej jest podawać z makaronem z fasoli mung .
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2011/04/kurczak-w-sosie-ostrygowym.html