Wykonanie
Czas na zapowiadane wczoraj muffiny.Z nimi podobno jest tak, że albo się je kocha, albo się ... kocha jeszcze bardziej.Nie sposób nie obdarzyć ich uczuciem od pierwszego wejrzenia, gdyż tak bogaty wachlarz smaków trafia w gusta każdego.
CZEKOLADOWE MUFFINKI:
Składniki (na 12 muffin): na ciasto:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,3/4 szklanki
cukru,1/4 szklanki
kakao,1 łyżeczka
sody oczyszczonej,1/3 łyżeczki
soli,1/2 szklanki
wody,1/2 szklanki
jogurtu naturalnego,1/3 szklanki
oleju z pestek
winogron,1
żółtko,1 łyżka
likieru malinowego. na nadzienie:125 g
mascarpone,2 łyżki
cukru,1 łyżeczka
mąki pszennej,1
białko.Wykonanie:Nadzienie:
mascarpone mieszamy z
cukrem,
mąką i
białkiem z
jajka. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, a formę na muffiny wykładamy papilotkami.Przygotowujemy ciasto na muffiny, do dużego naczynia przesiewamy
mąkę, dodajemy:
cukier,
kakao,
sól. Robimy wgłębienie, w który umieszczamy
żółtko,
a następnie
wodę,
jogurt,
olej i
likier malinowy. Składniki delikatnie łączymy mieszając łyżką.Papilotki wypełniamy przygotowaną wcześniej masą do mniej więcej 1/3 wysokości. Na środek układamy po 1 łyżeczce nadzienia
i przykrywamy resztą masy, tak aby całość zajmowała 2/3 papilotki, gdyż w piekarniku muffiny będą jeszcze rosły.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. pół godziny.
Smacznego!Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com