ßßß Cookit - przepis na CZEKOLADOWE MUFFINKI

CZEKOLADOWE MUFFINKI

nazwa

Wykonanie

Czas na zapowiadane wczoraj muffiny.
Z nimi podobno jest tak, że albo się je kocha, albo się ... kocha jeszcze bardziej.
Nie sposób nie obdarzyć ich uczuciem od pierwszego wejrzenia, gdyż tak bogaty wachlarz smaków trafia w gusta każdego.
CZEKOLADOWE MUFFINKI:
Składniki (na 12 muffin): na ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
3/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki kakao,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1/3 łyżeczki soli,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/3 szklanki oleju z pestek winogron,
1 żółtko,
1 łyżka likieru malinowego. na nadzienie:
125 g mascarpone,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka mąki pszennej,
1 białko.
Wykonanie:
Nadzienie: mascarpone mieszamy z cukrem, mąką i białkiem z jajka. Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni, a formę na muffiny wykładamy papilotkami.
Przygotowujemy ciasto na muffiny, do dużego naczynia przesiewamy mąkę, dodajemy: cukier, kakao, sól. Robimy wgłębienie, w który umieszczamy żółtko,
a następnie wodę, jogurt, olej i likier malinowy. Składniki delikatnie łączymy mieszając łyżką.
Papilotki wypełniamy przygotowaną wcześniej masą do mniej więcej 1/3 wysokości. Na środek układamy po 1 łyżeczce nadzienia
i przykrywamy resztą masy, tak aby całość zajmowała 2/3 papilotki, gdyż w piekarniku muffiny będą jeszcze rosły.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. pół godziny.
Smacznego!
Przepis z : http://www.kwestiasmaku.com
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/02/czekoladowe-muffinki.html