Wykonanie
Cierpię ostatnio na chroniczny brak czasu :P Wiem, że nie ja jedna i że to marna wymówka, ale zawsze jest to jakieś usprawiedliwienie. Jakiś czas temu dostałam paczkę z
przyprawami od firmy KAMIS i dzisiaj na obiad polecam:

Składniki na 2 porcje:pojedynczy
filet z piersi kurczaka,
sól,łyżeczka
mąki ziemniaczanej.Składniki na marynatę:1/2 szklanki soku z
pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki,1-2 łyżeczki świeżo startego
imbiru,ząbek
czosnku, drobno starty,1/2 łyżeczki mielonej
kurkumy KAMIS,1/3 łyżeczki
białego pieprzu (jest ostry, można dać mniej, do smaku),łyżka
miodu lub
syropu klonowego,2 łyżki
octu ryżowego lub
winnego,szczypta mielonej
papryki (ostrej lub słodkiej),łyżka
dżemu pomarańczowego (opcjonalnie, ale warto użyć).Wykonanie:W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z
pomarańczy,
imbir,
czosnek,
kurkumę,
biały pieprz,
miód,
ocet,
paprykę,
dżem pomarańczowy. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić.
Filet z kurczaka doprawić
solą i włożyć do małego naczynia żaroodpornego (lub woreczka foliowego na mrożonki jeśli odstawiamy do marynowania na dłużej), zalać marynatą, obtoczyć
mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki).Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z
kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 - 3 polewać marynatą z naczynia.Wyjąć
kurczaka z piekarnika. Piersi wyłożyć na deskę lub talerz i pokroić po upływie kilku minut.Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę
mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po pokrojonym
mięsie, skropić
limonką, posypać posiekaną
chili i
kolendrą lub
szczypiorkiem.

Smacznego!Przepis z: kwestiasmaku.com