ßßß
Składniki na 2 porcje:pojedynczy filet z piersi kurczaka,sól,łyżeczka mąki ziemniaczanej.Składniki na marynatę:1/2 szklanki soku z pomarańczy + 1 łyżeczka startej skórki,1-2 łyżeczki świeżo startego imbiru,ząbek czosnku, drobno starty,1/2 łyżeczki mielonej kurkumy KAMIS,1/3 łyżeczki białego pieprzu (jest ostry, można dać mniej, do smaku),łyżka miodu lub syropu klonowego,2 łyżki octu ryżowego lub winnego,szczypta mielonej papryki (ostrej lub słodkiej),łyżka dżemu pomarańczowego (opcjonalnie, ale warto użyć).Wykonanie:W garnku umieścić wszystkie składniki marynaty: sok i skórkę z pomarańczy, imbir, czosnek, kurkumę, biały pieprz, miód, ocet, paprykę, dżem pomarańczowy. Zagotować. Gotować przez około 5 minut na większym ogniu. Ostudzić.Filet z kurczaka doprawić solą i włożyć do małego naczynia żaroodpornego (lub woreczka foliowego na mrożonki jeśli odstawiamy do marynowania na dłużej), zalać marynatą, obtoczyć mięso w marynacie i odstawić na około 3 godziny lub na dłużej (np. na noc do lodówki).Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Wstawić naczynie z kurczakiem i całą marynatą do piekarnika i piec bez przykrycia przez 25 minut, w międzyczasie 2 - 3 polewać marynatą z naczynia.Wyjąć kurczaka z piekarnika. Piersi wyłożyć na deskę lub talerz i pokroić po upływie kilku minut.Marynatę wlać do rondelka, dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozprowadzonej uprzednio w 2 łyżkach marynaty, zagotować. Sos ma zgęstnieć. Polać po pokrojonym mięsie, skropić limonką, posypać posiekaną chili i kolendrą lub szczypiorkiem.
Smacznego!Przepis z: kwestiasmaku.com