Wykonanie
Sezon na
szparagi już się niestety kończy, ale jeśli macie możliwość jeszcze je dostać, to przygotowane według tego przepisu z pewnością będą wam smakować ;-)
SZPARAGI ZAWIJANE W
PIERSI KURCZAKA I
SZYNKĘ PARMEŃSKĄ
Składniki (na 4 porcje):1 pęczek
zielonych szparagów,1 pojedyncza
pierś z kurczaka,8 plasterków
szynki parmeńskiej (lub
szynki dojrzewającej),
oliwa z oliwek,
sól morska z
pieprzem Kamis (mój ulubiony młynek ;-)).Kremowy
sos musztardowy z
miodem:1 czubata łyżka
musztardy francuskiej Kamis,1 łyżka
miodu,6 łyżek
śmietany 18%,
sól i
pieprz.Wykonanie :Piekarnik nagrzewamy do 160 st.
Musztardę mieszamy z
miodem, odkładamy jedną łyżkę mieszanki do posmarowania roladek a resztę mieszamy z
śmietaną, doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce (same złamią się w odpowiednim miejscu).
Pierś z kurczaka kroimy w poprzek na dwie części, rozbijamy tłuczkiem na na grubość ok. 1 cm, dzielimy na 4 części.
Kurczaka i
szparagi doprawiamy
solą,
pieprzem i smarujemy 1 łyżką
oliwy z oliwek.Zawijamy po 2-3
szparagi (w zależności od ich grubości) w kawałek
piersi kurczaka, a następnie w plasterek
szynki i układamy na blaszce. Wierzch smarujemy odłożoną mieszanką
musztardy i
miodu, wymieszaną z łyżeczką
oliwy. Główki przykrywamy paskiem folii aluminiowej, aby nie zrumieniły się za bardzo. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zmieniamy funkcję pieczenia na grill, jeśli taką mamy.Podajemy z kremowym sosem oraz
ziemniakami z
wody, lub
chipsami ziemniaczanymi własnej produkcji (przepis podam w najbliższym czasie).Smacznego!

Lekko zmodyfikowany przepis z: kwestiasmaku.com