ßßß Cookit - przepis na Szparagi zawijane z kurczakiem i szynka parmeńską

Szparagi zawijane z kurczakiem i szynka parmeńską

nazwa

Wykonanie

Szparagowe szaleństwo w moim wydaniu trwa dalej. Tym razem szparagi zielone, moje ulubione. Można z nich wyczarować po prostu wszystko! Najlepsze oczywiście z sadzonym jajem, z masełkiem czosnkowym, z różnymi dipami, hummusem i zawijane w szynkę parmeńską.
Dziś przepis zaczerpnięty z bloga kwestiasmaku.pl, lekko zmodyfikowany, doskonały jako przystawka (składniki zmniejszamy ilościowo) albo jako danie główne z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem. Wiosenna rapsodia...
Skład (na 2 porcje):
pęczek zielonych szparagów (12 sztuk)
1 pierś z kurczaka
4 plasterki szynki parmeńskiej
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka syropu z agawy (może być miód)
1 łyżka oliwy z oliwek
sol i pieprz do smaku
A tak działamy:
1. Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy.
2. Pierś z kury delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dzielimy na 4 paski.
3. W każdy pasem kurczaka zawijamy 3 szparagi,. Powstałe roladki owijamy dodatkowo plasterkiem szynki parmeńskiej. Układamy w naczyniu do zapiekania.
4. Musztardę mieszamy z sokiem z cytryny, syropem z agawy, solą, pieprzem i smarujemy nasze roladki. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek.
5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zapiekamy roladki przez około 20 minut, przez pierwsze 10 minut przykrywamy folią aluminiowa, aby delikatne szparagi nie przypaliły się.
Roladki pięknie wyglądają po przekrojeniu, doskonałe także na zimno, pokrojone w 1 centymetrowe plasterki i ułożone na półmisku są świetną przystawka na wykwintne przyjęcie :)
Smacznego!
H.
Źródło:http://nothingbutahousewife.blogspot.com/2013/05/szparagi-zawijane-z-kurczakiem-i-szynka.html