Wykonanie
Szparagowe szaleństwo w moim wydaniu trwa dalej. Tym razem
szparagi zielone, moje ulubione. Można z nich wyczarować po prostu wszystko! Najlepsze oczywiście z
sadzonym jajem, z
masełkiem czosnkowym, z różnymi dipami, hummusem i zawijane w
szynkę parmeńską.Dziś przepis zaczerpnięty z bloga kwestiasmaku.pl, lekko zmodyfikowany, doskonały jako przystawka (składniki zmniejszamy ilościowo) albo jako danie główne z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym
koperkiem. Wiosenna rapsodia...
Skład (na 2 porcje):pęczek
zielonych szparagów (12 sztuk)1
pierś z kurczaka4 plasterki
szynki parmeńskiej1 łyżka
musztardy francuskiej1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka
syropu z agawy (może być
miód)1 łyżka
oliwy z oliweksol i
pieprz do smakuA tak działamy:1.
Szparagi dokładnie myjemy, osuszamy.2. Pierś z
kury delikatnie rozbijamy tłuczkiem do
mięsa i dzielimy na 4 paski.3. W każdy pasem
kurczaka zawijamy 3
szparagi,. Powstałe roladki owijamy dodatkowo plasterkiem
szynki parmeńskiej. Układamy w naczyniu do zapiekania.4.
Musztardę mieszamy z
sokiem z cytryny,
syropem z agawy,
solą,
pieprzem i smarujemy nasze roladki. Na koniec skrapiamy
oliwą z oliwek.5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Zapiekamy roladki przez około 20 minut, przez pierwsze 10 minut przykrywamy folią aluminiowa, aby delikatne
szparagi nie przypaliły się.
Roladki pięknie wyglądają po przekrojeniu, doskonałe także na zimno, pokrojone w 1 centymetrowe plasterki i ułożone na półmisku są świetną przystawka na wykwintne przyjęcie :)
Smacznego!H.