ßßß
Składniki (dla 2 osób):3-4 gniazda makaronu linguine,1 puszka tuńczyka w sosie własnym,75 g zielonych oliwek,1 puszka pomidorów pelati,kulka mozzarelli,1 łyżka posiekanej natki pietruszki,2 ząbki czosnku,1 szalotka,oliwa,1 łyżka masła,1/2 ostrej papryczki,1 łyżeczka cukru,skórka otarta z 1 cytryny,sól,świeżo mielony czarny pieprz Kamis.Wykonanie:Czosnek bardzo drobno siekamy, szalotkę kroimy w kostkę. Na rozgrzaną patenię wlewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek do zeszklenia. Dodajemy pieprz i pokrojone pomidory pelati. Następnie dodajemy niewielką ilość wody. Gotujemy około 5 minut. Wrzucamy szczyptę cukru i otartą skórkę z cytryny.Do sosu dodajemy ostrą papryczkę pokrojoną w plasterki i kawałki tuńczyka. Oliwki kroimy na pół w poprzek. Sos mieszamy trzepaczką, wrzucamy oliwki.Makaron gotujemy al dente.Mozzarelle rwiemy palcami na duże kawałki.Ugotowany makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i natką pietruszki. Od razu podajemy.Smacznego!