ßßß Cookit - przepis na Bułeczki razowo - żytnie

Bułeczki razowo - żytnie

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Chleb mleczny na zakwasie
Tarta czekoladowo pomarańczowa »
....mój luby powiedział wczoraj, że powinnam sie ożenić z piekarnikiem :P
Więc mu na złość ( w końcu z mojego ukochanego piekarnika nie będzie szydził!) upiekłam bułeczki tylko dla siebie!!! :) zainspirowana dorotus, stwierdzam, że następnym razem będę próbowała moydfikować przepis i zrobić je na zakwasie :)
Pyszne!! w w środku o konsystencji jak ciabata, na zewnątrz skórka mięciunia, trochę kwaśne jak razowe pieczywo. Dziś w pracy kanapki były pyszne!! Zjadłam wszystkie co miałam z samego rana :( ...dobrze że w domu jeszcze zostały:)
Składniki na około 8 bułek:
duży kubek wody (ok. 300ml)
1 i 1/3 szkl mąki pszennej razowej chlebowej
pół szklanki mąki pszennej chlebowej
1 szklanka mąki żytniej
2 łyżki mleka w proszku ( jesli nie macie, to wodę zastąpcie płynnym mlekiem)
1,5 łyżeczki soli
2 łyzeczki cukru
25 g roztopionego masła
7 g drożdży suchych lub 14 g drożdży świeżych
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej michy i robimy ciasto :) Ja robiłam łyżką bo jest dość klejące i mało spójne. Jeśli będzie za "lejące" to podsypcie mąki, najlepiej żytniej, albo razowej, bo ta najlepiej chłonie wodę.
Uformujcie kule i zostawcie ciasto do wyrośnięcia aby podwoiło objetość.
Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 8-10 równych części. Zrobić kulki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i oprószyć dość mocno mąką pszenną. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie zrobić w bułkach "przedziałek". Musi byc głęboki, prawie do samej blachy. Można to robić nie ostrą końcówką noża, końcówka drewnianej łyzki, albo poprostu ręką :) Po tej "operacji" Zostawić jeszcze 5 minut.
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 o C na 15 minutek.
Studzić na kratce.
SMACZNEGO !!!
piątek, 25 listopada 2011, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2011/11/Buleczki-razowo-zytnie.html