Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Pikantna zupa kapuściana z ...
Wyniki konkursu z okazji ... »

Już są !!! :D Świąteczne pierogi !!!Oszczędziłam sobie czasu przed Wigilią, lepiąc je już dziś :)Teraz czekają w zamrażalniku na ten najpiękniejszy dzień w roku, aby zniknąć w naszych brzuszkach :)
Powiem szczerze, że ciasto na pierogi zawsze sprawiało mi trudności, bo albo za twarde, albo się rozlatywało, albo za mało elastyczne, ale znalazłam w końcu złoty środek :) Ciasto jest mięciutkie, a to za sprawą odrobiny
masła.Farsz przygotowałam dzień wcześniej aby miał szansę ostygnąć.Składniki na farsz (na podwójną porcję ciasta):1 kg
kapusty kiszonej5 garści
suszonych grzybów0,5 kg
pieczarek1
cebulaZiele angielskie, 1
listki lauroweSól,
pieprzZalewamy
grzyby wrzącą
wodą.
Kapustę siekamy drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. godzinę do miękkości razem z
solą, listkami laurowymi i
zielem angielskim. W
między czasie dolewamy
wody z
grzybów aby
kapusta nabrała od nich aromatu oraz dodajemy posiekane
grzyby.
Pieczarki i
cebulę siekamy drobno, podsmażamy
cebulę i wrzucamy pokrojone
pieczarki, solimy je i
pieprzymy. Smażymy do czasu, aż większa część
wody wyparuje. Wrzucamy do gotującej się
kapusty i gotujemy jeszcze przez 10 minut.Składniki na ciasto (wychodzi ok. 40 szt.):3 szklanki
mąki1 szklanka wrzątku1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwyspora łyżka
masłaMąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z
solą. Robimy wgłębienie. Dodajemy zimne pokruszone
masło i
oliwę, zalewamy wrzątkiem i siekamy nożem, dopóki będziemy w stanie wyrabiać ciasto ręką, tak aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie ciasto i cienko wałkujemy.Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy :)Wrzucamy na osoloną wrzącą
wodę i gotujemy 4-5 minut.Podawać z podsmażoną
cebulką lub
natką pietruszki :)SMACZNEGO!

sobota, 24 listopada 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter