ßßß Cookit - przepis na Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« Pikantna zupa kapuściana z ...
Wyniki konkursu z okazji ... »
Już są !!! :D Świąteczne pierogi !!!
Oszczędziłam sobie czasu przed Wigilią, lepiąc je już dziś :)
Teraz czekają w zamrażalniku na ten najpiękniejszy dzień w roku, aby zniknąć w naszych brzuszkach :)
Powiem szczerze, że ciasto na pierogi zawsze sprawiało mi trudności, bo albo za twarde, albo się rozlatywało, albo za mało elastyczne, ale znalazłam w końcu złoty środek :) Ciasto jest mięciutkie, a to za sprawą odrobiny masła.
Farsz przygotowałam dzień wcześniej aby miał szansę ostygnąć.
Składniki na farsz (na podwójną porcję ciasta):
1 kg kapusty kiszonej
5 garści suszonych grzybów
0,5 kg pieczarek
1 cebula
Ziele angielskie, 1 listki laurowe
Sól, pieprz
Zalewamy grzyby wrzącą wodą. Kapustę siekamy drobno. Wrzucamy do garnka i gotujemy przez ok. godzinę do miękkości razem z solą, listkami laurowymi i zielem angielskim. W między czasie dolewamy wody z grzybów aby kapusta nabrała od nich aromatu oraz dodajemy posiekane grzyby.
Pieczarki i cebulę siekamy drobno, podsmażamy cebulę i wrzucamy pokrojone pieczarki, solimy je i pieprzymy. Smażymy do czasu, aż większa część wody wyparuje. Wrzucamy do gotującej się kapusty i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Składniki na ciasto (wychodzi ok. 40 szt.):
3 szklanki mąki
1 szklanka wrzątku
1 łyżeczka soli
3 łyżki oliwy
spora łyżka masła
Mąkę wysypujemy na stolnicę i mieszamy z solą. Robimy wgłębienie. Dodajemy zimne pokruszone masło i oliwę, zalewamy wrzątkiem i siekamy nożem, dopóki będziemy w stanie wyrabiać ciasto ręką, tak aby się nie poparzyć. Wyrabiamy gładkie ciasto i cienko wałkujemy.
Szklanką wycinamy kółka, nakładamy na nie farsz i zlepiamy :)
Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy 4-5 minut.
Podawać z podsmażoną cebulką lub natką pietruszki :)
SMACZNEGO!
sobota, 24 listopada 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/11/Pierogi-z-kapusta-i-grzybami.html