ßßß
Składniki:250 g maki pszennej50 g cukru pudru1 łyżka miękkiego masłaszczypta soli4 żółtka2 kopiaste łyżki śmietany 18%1 łyżka spirytusu1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniacukier puder do posypaniasmalec do smażenia (ja użyłam smalcu z różową świnką na opakowaniu:) )Przygotowanie:1. Mąkę i cukier przesiać do miski. Dodać sól, proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.2. Dodać do mieszanki z mąką pozostałe składniki tzn. masło, żółtka, śmietanę i spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.3. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.4. W dużym garnku roztopić 3 kostki smalcu.5. Na stolnicy lekko oprószonej mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.Ważne jest aby nie dodawać za dużo mąki bo wtedy zrobią się twarde.6. Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku.7. Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.8. Na koniec posypać obficie cukrem pudrem




Smacznego:)