Wykonanie
Kolejna propozycja przybliżająca nas do Tłustego Czwartku -
faworki. Przepis ten dostałam od znajomej mojej Mamy. Jest zupełnie inny niż te które
jada się w moim domu.
Ciasteczka są puszyste, a z
ciastem pracuje się świetnie. Ważne jest aby przesiać
mąkę i
cukier wtedy mają lepszą strukturę. Przepis nie jest skomplikowany a zachwyca efektem. Postaram się w przyszłym tygodniu zrobić
faworki z przepisu Babci Misi, które są zupełnie inne:) cieniutkie i kruche.Poczęstuj się:)

Składniki:250 g
maki pszennej50 g
cukru pudru1 łyżka miękkiego
masłaszczypta
soli4
żółtka2 kopiaste łyżki
śmietany 18%1 łyżka
spirytusu1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniacukier puder do posypania
smalec do smażenia (ja użyłam
smalcu z różową świnką na opakowaniu:) )Przygotowanie:1.
Mąkę i
cukier przesiać do miski. Dodać
sól,
proszek do pieczenia i wszystko wymieszać.2. Dodać do mieszanki z
mąką pozostałe składniki tzn.
masło,
żółtka,
śmietanę i
spirytus i wszystko dokładnie wyrabiać rękami przez ok 10 min.Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i elastyczne.3. Ciasto przykryć folią spożywczą i odłożyć na ok 1 godzinę.4. W dużym garnku roztopić 3 kostki
smalcu.5. Na stolnicy lekko oprószonej
mąką rozwałkować ciasto na prostokąt o grubości ok 2-3mm.Ważne jest aby nie dodawać za dużo
mąki bo wtedy zrobią się twarde.6. Z ciasta wycinać prostokąty ok 2cm x 4cm w środku każdego robiąc 1 cm dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór w środku.7.
Faworki smażyć aż będą miały złoty kolor i odkładać na ręcznik papierowy aby odciągnął tłuszcz. Wystudzić.8. Na koniec posypać obficie
cukrem pudrem





Smacznego:)