Wykonanie
Faworki, inaczej chrusty kojarzą mi się z dużą ilością pracy, chudziutkimi, bąbelkowatymi
ciasteczkami, ale również z puchatym
ciastem. Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż jest nas mniej, a najmłodszy domownik jeszcze nie może zajadać się tego typu deserami.
Składniki:– 250
mąki pszennej;– 50 g
cukru pudru;– 1 łyżka miękkiego
masła;– 4
żółtka;– 2 łyżki
śmietany 18%– 1 łyżka
spirytusu, szczypta
soli, łyżeczka
proszku do pieczenia–
cukier puder do posypania;–
smalec do smażeniaWykonanie:
Mąkę,
proszek do pieczenia i
cukier puder przesiać do miski, dodać
sól i wymieszać. Dodać
masło,
żółtka,
śmietanę i
spirytus, wyrobić dokładnie rękami.Ciasto odłożyć na pół godziny.W garnku roztopić
smalec. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm. Z ciasta wycinać prostokąty i na środku każdego wycinać dziurkę. Przeciągać jeden z końców przez otwór.Chrusty smażyć z obydwu stron na złoty kolor i odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Posypać
cukrem pudrem.Smacznego
http://muza.com.pl/product.php?id_product=1470