ßßß
Składniki :1/2 kg mąkiszczypta soli7-8 żółtek2 łyżki spirytusu ( może być czysta wódka lub ocet )10 dkg masła (temp. pokojowa)7-8 łyżek gęstej, kwaśnej śmietanycukier waniliowy - opakowanieprzygotowanie ciasta:1. Do przesianej mąki stopniowo dodawać wszystkie składniki tak, aby powstało ciasto miękkie jak np. na makaron. Gęstość ciasta regulować ilością dodawanej śmietanyważne :2. Ciasto zagnieść i wyrobić ( jak na makaron ) i porządnie z każdej strony wyklepać (potłuc)wałkiem – jest to bardzo istotne, ponieważ daje to lekkość i kruchość upieczonym faworkom.3.Tak wyrobione ciasto wkładamy na 1/2 godz. do lodówki aby odpoczęło.4. Po tym czasie ubieramy po kawałku z całego ciasta ( z tej ilości składników powinny byćtrzy części ) i kolejno cieniutko wałkujemy .5. Rozwałkowane ciasto kroimy na pasy o szer. ok. 4 cm i długości ok.10 cm, najlepiej radełkiem do ciasta. Po środku robimy nacięcie przez które przewijamy końcówkę nadając właściwy faworkom kształt. Aby ładnie wyglądały to ich dłuższe końce wykrawamy z ciasta po skosie.6. Smażymy tak by swobodnie zatopione były w dużej ilości bardzo gorącego tłuszczu( smalec – 3 kostki. 1 litr oleju lub specjalnie przeznaczony do takiego smażenia ceres )- aby smalec się nie przepalał w czasie smażenia można wrzucić surowy kawałek ziemniaka- olej użyty do smażenia pieni się więc utrudnia to doglądanie faworków- ceres nie sprawia żadnych trudności7. Wysmażone faworki osuszamy na papierowym ręczniku, studzimy, wykładamy na talerz i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.


Smacznego:)