Wykonanie
Te pączki są zupełnie wyjątkowe. Co roku przygotowuje je z Nowym Rokiem moja Ciocia. Ten przepis to takie kolejne wspomnienie dzieciństwa. Pamiętam jak zajadaliśmy się nimi w karnawał a czasami Ciocia robiła nam niespodziankę w postaci karteczek z myślami. Ale to była dla nas frajda jak z pączka wystawał rulonik:))) Ich smak zniewala mnie do dzisiaj. Koniecznie muszą być oblane
czekoladą. Dla mnie są to najlepsze pączki na świecie tak samo jak i Ciocia:)Przepis ten ma długą historię i pochodzi ze zbiorów rodzinnych ponieważ ojciec Cioci Urszuli miał piekarnię i tą tajemnicę przekazał córce. Dzisiaj dzięki Cioci możecie sami spróbować tego doskonałego przepisu:)Zachęcam i zapraszam:)
Składniki:1 kg
mąki pszennej (ja używam
mąki do
ciast drożdżowych)1 szklanka
cukru6
jajek200 g
masła - roztopionego20 dag
drożdży1/2 szklanki letniego
mlekado smażenia:
smalec - 3 kostki,
olej lub ceres* ja zrobiłam z połowy składników i wyszło mi 18 pączków
Polewa czekoladowa:1 tabliczka
gorzkiej czekolady2 łyżki
masła2 łyżeczki
śmietanki do kawy lub
mlekaPrzygotowanie:1. Przygotować rozczyn. Do letniego
mleka dodać
drożdże, dużą szczyptę
cukru i
mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 min aż rozczyn się spieni.2. W osobnej misce ubić mikserem
jajka z
cukrem przez ok 6-7 min aż powstanie biały, puszysty krem.3. Do masy z
jajek dodać
mąkę i spieniony rozczyn. Wszystko dokładnie wymieszać pod koniec dodając roztopione
masło. Ciasto wyrabiać ok 10 min aż będzie gładkie, elastyczne i błyszczące.Nie dosypuj
mąki bo wtedy pączki będą twarde.4. Wyrobione ciasto odłożyć w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na ok 1 godzinę - do podwojenia objętości.(postępujemy tak jak w tym przepisie)5. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość uderz w nie kilka
razy pięścią. Wyjmij na blat i formuj małe kuleczki o średnicy ok 2-3 cm i odkładaj na blaszkę wysmarowaną tłuszczem.6. Blaszkę z pączkami odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok 1 h przykryte bawełnianym ręcznikiem.- ja dałam na jakieś 20 min do piekarnika rozgrzanego do 50 C i wyłączonego po wsadzeniu tam blaszki.10. Kiedy wyrosną smażymy tak by swobodnie zatopione były w dużej ilości bardzo gorącego tłuszczu(
smalec – 3 kostki. 1 litr
oleju lub specjalnie przeznaczony do takiego smażenia ceres )- aby
smalec się nie przepalał w czasie smażenia można wrzucić surowy kawałek
ziemniaka-
olej użyty do smażenia pieni się więc utrudnia to doglądanie pączków- ceres nie sprawia żadnych trudności11. Smaż pączki na złoty kolor z każdej strony, wykładaj na ręcznik papierowy.12. Kiedy pączki już ostygną nadziej je dowolna
konfiturą za pomocą rękawa cukierniczego i zanurzaj w
polewie czekoladowej.Przygotowanie
polewy czekoladowej:1. Wszystkie składniki polewy umieść w szklanej misce i rozpuść w kąpieli
wodnej.
Smacznego:)