Wykonanie

Te ciasto gwarantuje dobra zabawę:))Jego składnikiem są % które nadają mu charakteru. U mnie tym razem była wersja z
whisky ale polecam każdy inny mocny trunek.Ciasto jest bardzo kaloryczne, w smaku nie ma sobie równych. Zawdzięcza to prażonemu słonecznikowi, który fajnie chrupie w pysznej
masie. Zachęcam do wypróbowania.Przepis znany mi od lat - przypomniany przez wiosenka27 na jej cudownym blogu eksplozja smakuSkładniki na ciasto:4
jajka8 łyżek
cukru4 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka jaj ubić z
cukrem na sztywno, dodać roztrzepane
żółtka. Wymieszać z 2 rodzajami
mąki,
proszkiem do pieczenia i
kakao. Wylać na przygotowaną blaszkę.Masa:1 puszka masy korówkowej lub 1 puszka
mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godz w garnku z
wodą pod przykryciem.1 duża szklanka
słonecznika łuskanego1/2 szklanki
cukru (można dać mniej)1 kostka
masła2 podwójne paczki
herbatnikówwhisky ok 150ml
Słonecznik, pół szklanki
cukru i pół kostki
masła połączyć na patelni a
potem wstawić do piekarnika aby
słonecznik się zrumienił. Utworzy się skorupka, którą
potem trzeba pokruszyć.Ugotowane wcześniej
mleko skondensowane lub gotowa już puszka masy korówkowej - utrzeć z
masłem, na końcu dodać
słonecznik. Masę wyłożyć na nasączony
biszkopt. Na
masie ułożyć warstwę
herbatników maczanych w
whisky,
potem wierzch polać dowolną polewą.U mnie przepis na idealną znaleziony na tym blogu4 łyżki
cukru2 łyżki
śmietany3 łyżki
kakao6 dkg
masła1 łyżeczka
żelatynyŻelatynę zalać niewielką ilością zimnej
wody. Resztę składników zagotować. Gdy
żelatyna napęcznieje podgrzać ją w tej wodzie do całkowitego rozpuszczenia (można w mikrofalówce na średniej mocy - dosłownie chwilkę) i dodać do reszty masy. Wymieszać dobrze i wystudzić.Polać ciasto.Smacznego:)