Wykonanie
Ah co to był za weekend.... trochę się upiekło :)Na początku przepraszam was za jakość zdjęć jednak nie mam aparatu i robię zdjęcia telefonem - są jakie są. A więc...... w ubiegły weekend piekłam 2
bezy:jedną dla szwagra z okazji urodzin - była to czekoladowa
beza Pavlova ze świeżymi
truskawkami i
miętą z cudownego blogu Doroty

druga dla przesympatycznej koleżanki która również obchodziła swój jubileusz - na tą okazję zrobiłam po raz pierwszy tort dacquoise - musicie spróbować naprawdę pyszny!!!mega słodki ale............ boski:)

Po
bezowych wypiekach zostało mi sporo
żółtek więc postanowiłam kolejnego dnia zrobić Napoleonkę. Ciasto wyszło poprawnie ale osobiście wole robić inne wypieki. Zrobiłam ją z 2 przepisów:

Ciasto kruche z blogu moje wypieki (cytuję za autorem przepisu)2 szklanki
mąki pszennej1 margaryna/masło (250 g)1 szklanka kwaśnej
śmietany (18%)1 l
mleka1 szkl.
mąki5
żółtek1 1/2 szkl.
cukrucukier waniliowy2 szklanki zimnego
mleka rozmieszać z
mąką i
żółtkami, resztę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Na gotujące wlać zimne z
mąką, mieszając ugotować
budyń. Przestudzić aby był jeszcze tylko lekko ciepły i wylać na upieczony spód, przykryć drugim blatem.Z
mąki,
margaryny i
śmietany zagniatamy ciasto, tak jak na kruche. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny lub nawet na cała noc; dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy cieniutko, kładziemy na blaszki i pieczemy w temp 190 - 200 stopni przez około 20 - 25 minut.Krem z bloga White
Plate : (również cytuję za autorem)Składniki:1 l
mleka1 szklanki
mąki5
żółtek1 1/2 szklanki
cukrucukier waniliowyPrzygotowanie:2 szklanki zimnego
mleka rozmieszać z
mąką i
żółtkami, resztę
mleka zagotować z
cukrem i
cukrem waniliowym. Na gotujące wlać zimne z
mąką, mieszając ugotować
budyń. Przestudzić aby był jeszcze tylko lekko ciepły i wylać na upieczony spód, przykryć drugim blatem. Gdy
budyń zastygnie, pociąć górny blat nożyczkami, na kwadraty, posypać
cukrem pudrem.
Ostrym nożem pokroić wzdłuż nacięć całe ciasto.
Budyń nie będzie wówczas wypływał,
ciastka będą równiutkie i śliczne.Smacznego:)