Wykonanie
Kruche rurki, przepyszne z kremem budyniowym jak i
śmietaną u mnie jeszcze bez kremu .Prosty przepis jak i wykonanie bezproblemowe.




Składniki:-50 dkg
mąki-25 dkg
masła-1/2 szklanki kwaśnej
śmietany-3
żółtka -2 łyżeczki
proszku do pieczenia-1 łyżka
octuWykonanie:Miękkie
masło posiekać z
mąką ,
proszkiem do pieczenia ,dodać
żółtka,kwaśną
śmietanę,
ocet i zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować,kroić w długie paski,o szerokości od 1 , 5 cm do 2 cm ,nawijać na metalowe rurki,posmarowane tłuszczem
masłem lub
smalcem .Wierzch rurek, posmarować
mlekiem i obtoczyć w cukrze.Piec w temperaturze od 180 stopni do 200 stopni ,około 15 minut.Po wystudzeniu nakładamy,kremem budyniowym , lub ubitą
śmietaną 30% z
śmietan-fix lub Creme Patisserie (MEGGLE)Krem budyniowy :-2 szklanki
mleka-1/2 szklanki
cukru-1
cukier waniliowy-2 i 1/2 łyżki kartoflanki-1 i 1/2 łyżki
mąki pszennej-1/2 kostki
masła-1 kieliszek
wódki (według uznania)-1 kostka
masła ,do połączenia z ugotowaną masa budyniowąW części
mleka ,wymieszać obie
mąki,można użyć miksera
Mleko z
cukrem ,
cukrem waniliowym i
masłem zagotować ,powoli wlewać pozostałą ,część
mleka z rozmieszaną
mąką ,cały czas mieszając aż się zagotuje .Na początku powstają grudki,ale intensywnie mieszając nie będzie po nich śladu .Rozmiksować
masło i dodawać porcjami zimny
budyń i po odrobinie
alkoholu (według uznania) dalej miksując do wyczerpania składników .Smacznego !!!