ßßß



Składniki:-50 dkg mąki-25 dkg masła-1/2 szklanki kwaśnej śmietany-3 żółtka -2 łyżeczki proszku do pieczenia-1 łyżka octuWykonanie:Miękkie masło posiekać z mąką ,proszkiem do pieczenia ,dodać żółtka,kwaśną śmietanę,ocet i zagnieść ciasto.Ciasto rozwałkować,kroić w długie paski,o szerokości od 1 , 5 cm do 2 cm ,nawijać na metalowe rurki,posmarowane tłuszczem masłem lub smalcem .Wierzch rurek, posmarować mlekiem i obtoczyć w cukrze.Piec w temperaturze od 180 stopni do 200 stopni ,około 15 minut.Po wystudzeniu nakładamy,kremem budyniowym , lub ubitą śmietaną 30% z śmietan-fix lub Creme Patisserie (MEGGLE)Krem budyniowy :-2 szklanki mleka-1/2 szklanki cukru-1 cukier waniliowy-2 i 1/2 łyżki kartoflanki-1 i 1/2 łyżki mąki pszennej-1/2 kostki masła-1 kieliszek wódki (według uznania)-1 kostka masła ,do połączenia z ugotowaną masa budyniowąW części mleka ,wymieszać obie mąki,można użyć mikseraMleko z cukrem , cukrem waniliowym imasłem zagotować ,powoli wlewać pozostałą ,część mleka z rozmieszaną mąką ,cały czas mieszając aż się zagotuje .Na początku powstają grudki,ale intensywnie mieszając nie będzie po nich śladu .Rozmiksować masło i dodawać porcjami zimny budyń i po odrobinie alkoholu (według uznania) dalej miksując do wyczerpania składników .Smacznego !!!