Wykonanie
Kiedy napisała do mnie Pani Weronika Chilmon na fanpagu bloga (klik TUTAJ) od razu złapałyśmy wspólny
język. Tak jak ja jest pasjonatką kuchni a jej przepisy publikowane są na łamach Nasz Racibórz i Cafe Rybnik .Od razu przejrzałam wszystkie receptury i muszę przyznać, że są naprawdę smaczne:) Mnie skusił bardzo szybki placek ze
śliwkami. Nie ma to jak pyszne, tradycyjne ciasto na leniwe popołudnie. Przepis lekko zmodyfikowałam o
cynamon,
imbir, świeży
tymianek i lawendę które idealnie pasowały mi do
śliwki Renklody. mmmmmmmmmm PYCHA!! Dziękuję Pani Weroniko! jest Pani fajną otwartą Babką:) a takich ludzi uwielbiam:)A może Wy macie jakieś przepisy które chcecie aby znalazły się na tym blogu?Albo inne życzenia, sugestię? czekam na propozycje:)Zapraszam po przepis

Składniki:3 duże
jaja3/4 szklanki
cukru1
cukier waniliowy2 szklanki
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia15 dkg
margaryny -rozpuszczonej i ostygniętej80 dkg
śliwek ja użyłam odmiany
Renklodacukier trzcinowyświeży
tymianeklawenda
cynamon i
imbircukier puder do posypania

Przygotowanie:1.
Jaja,
cukier i
cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę (około 8 minut)2. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem i rozpuszczoną
margarynę -wymieszać.3. Ciasto wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia4. Układać wypestkowane
śliwki,stroną przeciętą do góry.

5.
Śliwki posypać
cukrem trzcinowym,
imbirem i
cynamonem według własnego uznania.

6. Piec 180-190 stopni około 40 minut do momentu "suchego patyczka"7. Po upieczeniu i ostygnięciu posypać
cukrem pudrem, świeżymi listkami
tymianku i kwiatami lawendy.





Smacznego:)