ßßß
Grzyby w zalewie octowej- zalewa klasycznaSkład:1 szklanka octu o kwasowości 10%3 szklanki wody1 łyżka soli4 łyżki cukrukilka ziaren ziela angielskiego2-3 liście laurowecebulagorczyca
Przygotowanie:1. oczyszczone grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie2. wszystkie składniki zalewy(oprócz gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry cebulę.3. wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę gorczycy umieścić grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się cebula, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu.4. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min.- jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ .
Grzyby w zalewie z octu jabłkowego i mioduSkład:1 szklanka octu jabłkowego3 szklanki wody1 łyżka soli5 łyżek miodukilka ziaren ziela angielskiego2-3 liście laurowecebulaświeże gałązki rozmarynu i tymiankugorczyca
Przygotowanie:1. oczyszczone grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie2. wszystkie składniki zalewy(oprócz gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry cebulę.3. wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę gorczycy umieścić grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się cebula, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu, rozmaryn i tymianek. Proponuje skosztować marynaty czy nie jest za ostra - jakby była dodać więcej miodu.4. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min - jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ .

Grzyby suszonePrzygotowanie:oczyszczone grzyby pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temp 50˚C później gdy grzyby stracą większość wody temperaturę należy zwiększyć do 60-70˚C. Moje były suszone na piecu u Teściów:)
A poniżej efekty naszego grzybobrania:)


Pozdrawiam:)