Wykonanie
Myślałam że takie miejsca nie istnieją, że to tylko wspomnienia naszych dziadków. Jednak ostatnio pod samym nosem odnaleźliśmy z mężem właśnie ten
grzybowy raj. I nic nie byłoby w tym
dziwnego gdyby nie niesamowite okoliczności przyrody.Uwierzcie mi było jak w bajce,
grzybów pełna polana a
między nimi oko w oko sarny i zające które niczego się nie bały. Słońce ułatwiało poszukiwania
prawdziwków,
maślaków, kozaków i wszystkich innych leśnych przysmaków:) Po raz pierwszy w życiu nie chciałam już więcej
grzybów, a mój mąż w euforii nie mógł się powstrzymać od ich zbierania. Efektem było 8 kg
grzybów zebranych w 30 min i to było istne szaleństwo. Pod koniec mój mąż dostał rozkaz zbierania tylko mniejszych egzemplarzy nadających się do marynaty.Tych większych okazów uzbieraliśmy pełny kosz i przeznaczyłam je do suszenia.Zapraszam Was do spróbowania
grzybów na 3 sposoby (na razie - ponieważ w weekend znowu wyruszamy po nową dostawę:) i mam już przewidziane nowe przepisy:)) a może Wy macie jakieś fajne sposoby na grzyba?:)
Grzyby w zalewie octowej- zalewa klasycznaSkład:1 szklanka
octu o kwasowości 10%3 szklanki
wody1 łyżka
soli4 łyżki
cukrukilka ziaren
ziela angielskiego2-3
liście laurowecebulagorczyca
Przygotowanie:1. oczyszczone
grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie2. wszystkie składniki zalewy(oprócz
gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry
cebulę.3. wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę
gorczycy umieścić
grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się
cebula,
ziele angielskie,
liść laurowy i ziarna
pieprzu.4. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min.- jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ .
Grzyby w zalewie z
octu jabłkowego i
mioduSkład:1 szklanka
octu jabłkowego3 szklanki
wody1 łyżka
soli5 łyżek
miodukilka ziaren
ziela angielskiego2-3
liście laurowecebulaświeże gałązki
rozmarynu i
tymiankugorczyca
Przygotowanie:1. oczyszczone
grzyby obgotować około 20 min we wrzącej osolonej wodzie, odcedzić na sicie2. wszystkie składniki zalewy(oprócz
gorczycy) umieścić w rondlu i zagotować. Pod koniec dodać pokrojoną w plastry
cebulę.3. wyparzyć słoiki, na dno wysypać odrobinę
gorczycy umieścić
grzyby i zalać przygotowaną gorącą zalewą tak aby w słoiku znalazła się
cebula,
ziele angielskie,
liść laurowy i ziarna
pieprzu,
rozmaryn i
tymianek. Proponuje skosztować marynaty czy nie jest za ostra - jakby była dodać więcej
miodu.4. Słoiki szczelnie zamknąć i pasteryzować ok 30 min - jeżeli nie wiesz jak pasteryzować kliknij TUTAJ .


Grzyby suszonePrzygotowanie:oczyszczone
grzyby pokroić w plastry o grubości ok 0,5 cm, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w piekarniku w temp 50˚C później gdy
grzyby stracą większość
wody temperaturę należy zwiększyć do 60-70˚C. Moje były suszone na piecu u Teściów:)

A poniżej efekty naszego grzybobrania:)




Pozdrawiam:)