ßßß

Składniki na masę morelową:1 szklanka suszonych moreli1 szklanka soku jabłkowegomiód lub cukier do smakuPrzygotowanie:1. Suszone morele zalewamy szklanka soku z jabłek i dusimy na średnim ogniu około 15 -20 min. Do momentu aż wchłoną cały sok.2. Dodajemy do smaku miodu lub cukru i miksujemy blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy.3. Odkładamy do wystudzenia
Składniki na ciasto:20 g świeżych drożdży lub paczka 7 g suszonych1 szklanka ciepłej wody6 łyżek cukru4 szklanki ciepłej mąki typ 500 (miskę z mąką ustawić na kaloryferze) -można pominąć też wyjdzie.3 jajka1 łyżeczka solimigdały w płatkach do dekoracjicukier puder do dekoracjiPrzygotowanie:1. Przygotować rozczyn mieszając ze sobą drożdże, letnią wodę, 1 łyżkę cukru i 1/2 szklanki mąki. Odstawić na 10 min.2. Do rozczynu dodać pozostały cukier i 2 jajka. Wszystko mieszamy trzepaczką lub mikserem ok 1 min.3. Dodajemy pozostałą mąkę i sól. Ugniatamy ciasto ok 10 min aż będzie gładkie i elastyczne. Można podsypać mąką jednak nie dodawaj jej zbyt dużo bo ciasto zrobi się twarde.4. Ciasto uformować w kulę, oprószyć mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok 20 min.5. Po 20 min uderz pięścią w ciasto. Stolnice podsyp mąką i rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach ok 25 x 45 cm.6. Na tak przygotowane ciasto wyłóż masę morelową, posyp ją dodatkowo płatkami migdałów.7. Ciasto zwijaj w rulon wzdłuż dłuższego boku. Uformuj pierścień, mocno łącząc brzegi.8. Przełóż wieniec na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.9. Ostrym nożem ponacinaj ciasto co 2 cm do 1/3 głębokości. Przykryj wilgotnym, bawełnianym ręczniczkiem i odstaw na 45 min w ciepłe i nieprzewiewne miejsce.10. Kiedy ciasto wyrośnie (podwoi swoja objętość ) posmaruj je rozbełtanym jajkiem, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 C na około 30 min z funkcją grzania góra-dół. Do momentu aż będzie miało ładny złoty kolor. Możesz sprawdzić patyczkiem czy jest suche w środku. Jeżeli nie to zostaw je trochę dłużej w piekarniku a jeżeli tak to wyjmij i wystudź.11. Podawaj posypane cukrem pudrem.
Smacznego:)