ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni na zakwasie z suszonymi morelami

Chleb żytni na zakwasie z suszonymi morelami

nazwa

Wykonanie

Wpadłam jak śliwka w kompot w ciąg pieczenia chleba na zakwasie :) Nie ma tygodnia, bym nie upiekła :) Nie jestem jednak w stanie na bieżąco dzielić się z Wami moimi wariacjami - tej jednak nie odpuszczę :) Ten przepis jest trochę na pograniczu chleba i placka - ma żytni zakwasowy posmak złamany słodyczą moreli. Zniknął - i to najlepszy dla niego komplement :)
Składniki:
350 g aktywnego żytniego zakwasu
1,5 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
50 g miodu
120 g letniej wody
290 g mąki żytniej
100 g suszonych moreli
garść pestek dyni
Sposób przygotowania:
W wodzie rozpuść miód. Dodaj cukier, sól i zakwas. Dobrze wymieszaj. Dosyp pokrojone morele, pestki i mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej masę i wyrównaj mokrą dłonią. Pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłym miejscu. Piec w 230 st. przez 15 minut, a potem 30 minut w 200 st.
Źródło:http://www.pilkawkuchni.pl/2014/01/chleb-zytni-na-zakwasie-z-suszonymi.html