Wykonanie
Wpadłam jak
śliwka w kompot w ciąg pieczenia
chleba na zakwasie :) Nie ma tygodnia, bym nie upiekła :) Nie jestem jednak w stanie na bieżąco dzielić się z
Wami moimi wariacjami - tej jednak nie odpuszczę :) Ten przepis jest trochę na pograniczu
chleba i placka - ma żytni zakwasowy posmak złamany
słodyczą moreli. Zniknął - i to najlepszy dla niego komplement :)

Składniki:350 g aktywnego żytniego zakwasu1,5 łyżki
cukru1,5 łyżeczki
soli50 g
miodu120 g letniej
wody290 g
mąki żytniej100 g
suszonych moreligarść pestek dyniSposób przygotowania:W wodzie rozpuść
miód. Dodaj
cukier,
sól i zakwas. Dobrze wymieszaj. Dosyp pokrojone
morele, pestki i
mąkę. Wymieszaj do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia, włóż do niej masę i wyrównaj mokrą dłonią. Pozostaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny w ciepłym miejscu. Piec w 230 st. przez 15 minut, a
potem 30 minut w 200 st.