Wykonanie
Oto smakowity i oryginalny dodatek do popołudniowej
kawy lub
herbaty:) Jasne, małe kuleczki ze słodkiego
ciasta drożdżowego mają pyszne nadzienie z
sezamem i
morelami. Najlepiej smakują, oczywiście, ciepłe:) Warto zjeść je od razu także z czysto pragmatycznego powodu - jak to bywa z
ciastem drożdżowym, im dłużej poleży, tym coraz bardziej wysycha i twardnieje. Także pieczemy i zjadamy:)

SKŁADNIKI (na 32 kulki):450 g
mąki wysokoglutenowej1 łyżeczka
soli7 g
suszonych drożdży50 g
cukru50 g
masła75 ml
mleka wymieszanego z taką samą ilością
wody1
jajkoNadzienie:125 g
suszonych moreli4 łyżki płynnego
miodu25 g
sezamu3 łyżki
mleka do glazurowania
cukier puder do dekoracjiWYKONANIE:
Mąkę przesiać z
solą do miski, wmieszać do nich
drożdże i
cukier.
Mleko wlać do rondelka, dodać
masło i lekko podgrzewać, aby się rozpuściło. Płyn przestudzić.
Jajko ubić i połączyć je z przestudzonym
masłem i
mlekiem, po czym wlać wszystko do suchych składników w misce i wymieszać na miękkie ciasto. Zagniatać je na oprószonym
mąką blacie do momentu, aż będzie sprężyste i elastyczne. Ciasto włożyć z powrotem do miski - najlepiej oprószyć ją nieco
mąką - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić je na 32 kawałki.
Morele drobno pokroić, wymieszać je z
miodem i
sezamem. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć na środek łyżeczką nadzienie. Formować szczelne kulki, tak by nadzienie znalazło się w środku. Kulki umieścić na dwóch natłuszczonych blachach, przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 40 minut, aby podwoiły swoją objętość. Po tym czasie posmarować kulki
mlekiem i piec je w 200 °C przez 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone kulki posypać
cukrem pudrem.



Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z
serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.