ßßß
SKŁADNIKI (na 32 kulki):450 g mąki wysokoglutenowej1 łyżeczka soli7 g suszonych drożdży50 g cukru50 g masła75 ml mleka wymieszanego z taką samą ilością wody1 jajkoNadzienie:125 g suszonych moreli4 łyżki płynnego miodu25 g sezamu3 łyżki mleka do glazurowaniacukier puder do dekoracjiWYKONANIE:Mąkę przesiać z solą do miski, wmieszać do nich drożdże i cukier. Mleko wlać do rondelka, dodać masło i lekko podgrzewać, aby się rozpuściło. Płyn przestudzić.Jajko ubić i połączyć je z przestudzonym masłem i mlekiem, po czym wlać wszystko do suchych składników w misce i wymieszać na miękkie ciasto. Zagniatać je na oprószonym mąką blacie do momentu, aż będzie sprężyste i elastyczne. Ciasto włożyć z powrotem do miski - najlepiej oprószyć ją nieco mąką - przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie i podzielić je na 32 kawałki.Morele drobno pokroić, wymieszać je z miodem i sezamem. Każdy kawałek ciasta spłaszczyć lekko na dłoni, nałożyć na środek łyżeczką nadzienie. Formować szczelne kulki, tak by nadzienie znalazło się w środku. Kulki umieścić na dwóch natłuszczonych blachach, przykryć czystą ściereczką i odstawić jeszcze na 40 minut, aby podwoiły swoją objętość. Po tym czasie posmarować kulki mlekiem i piec je w 200 °C przez 15-20 minut na złoty kolor. Upieczone kulki posypać cukrem pudrem.

Smacznego!Przepis pochodzi z książki Przysmaki na podwieczorek, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów.