Wykonanie
Rolada serowa to dzieło mojej Mamy. Przepis ten musiał znaleźć się na blogu bo jest niesamowity!Rolada idealnie pasuje do kanapek jak i
solo, znika w tempie ekspresowym. Mama zawsze przygotowuje ja na święta choć teraz zmuszana jest aby robić to częściej:)Dzisiaj przedstawiam wam wersję z kolorową
papryką,
jajkiem i
szynką.Spróbujcie zrobić będziecie zachwyceni.

Składniki:400 g
sera żółtego w woreczku foliowym w całej kostce300 g
serka topionego typu "złoty ementaler" (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)
papryka czerwonapapryka zielona3 szt
jajek na twardo
szynka konserwowa lub dobra dowolna inna
szynka
Przygotowanie:1.
ser żółty w oryginalnym opakowaniu umieścić należy w garnuszku z gorącą
wodą i gotować na małym ogniu do roztopienia
sera.2. gdy
ser będzie już prawie płynny należy wylać go na papier do pieczenia i rozwałkować na równy prostokąt o grubości ok 3-5mm3. na rozwałkowany
żółty ser wykładamy
serek topiony (mama zazwyczaj trzyma go przed przygotowywaniem rolady na kaloryferze - wtedy łatwo się smaruje)4. na przygotowane
serowe warstwy kładziemy pokrojone w paski:
papryki,
jajko i
szynkę (poziomow wzdłuż dłuższego
boku - rozkładamy wg własnego ilościowego uznania)5. całość przy pomocy papieru do pieczenia zwijamy w roladę i chłodzimy przynajmniej 2h.Po tym czasie można już ja kroić
ostrym nożem i delektować się jej pysznym smakiem



Można spróbować też równie pysznej wersji z
orzechami i
szynką, ładnie wyglądają gałązki
szczypiorku.Zachęcam do próbowania.Smacznego:)