Wykonanie
Kiedy bratannica zapytała mnie czy upiekę jej Tort na urodziny bardzo się ucieszyłam! Od razu wpadł mi do głowy przepis na kolorowy tort który podziwiałam wielu na blogach. Po zaakceptowaniu przepisu przystąpiłyśmy do pieczenia - ja i moje dwie kochane pomocnice - Martusia i Natalka!!! Było super!!!
Tort piekłyśmy w wybranej przez solenizantkę foremce w kształcie
serca - wyszedł śliczny!!!
Relacja z urodzinowego KinderParty była taka: dziewczyny oszalały na widok takiego kolorowego
tortu, jak mi to przed chwilka
Marta powiedziała zrobiły: "wwwwwwwooooooooooooooooooooooowwwwwwwwww".
W smaku ponoć słodki ale solenizantka zjadła 2 kawałki - hihihihi:)))
Tort robi się łatwo jednak należy poświęcić trochę czasu na pieczenie blatów. Fajna zabawa kolorami.
Dla mnie najcenniejsze to przebywanie i pieczenie z tymi 2 małymi ślicznotkami - bezcenne chwile:))
Przepis z bloga Moje Wypieki, cytuje za autorem:
Składniki na ciasto (6 blatów):
226 g
masła220 g
cukru*
5
białek2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii375 g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczeniapół łyżeczki
soli355 g
mleka"Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
proszek do pieczenia,
sól - przesiać.
Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo
cukier, cały czas miksując. Wbijać
białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować.
Do zmiksowanej masy
maślanej dodawać na zmianę
mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.
Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty,
pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z
ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu).
Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych, jak u mnie) o średnicy 21 cm i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Krem z
bitej śmietany i
mascarpone (przepis własny):
900 ml
śmietany kremówki (36%)
250 g
serka mascarponekilka łyżek
cukru pudru, do smaku
ekstrakt
waniliowy lub
cytrynowyŚmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder i ekstrakt. Dodać
serek mascarpone i wymieszać.
-----------------------------
Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem:
blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem,
następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym,
żółtym,
pomarańczowym, czerwonym,
wierzch i boki
tortu również posmarować
kremem śmietankowym.
Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.
Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.
* oryginalnie w przepisie było 466 g
cukru, co jest ilością zbyt dużą
** autorka poleca tortownicę 23 cm; mi lepiej pracowało się z grubszym
ciastem więc piekłam w mniejszych, 21 cm foremkach
BARWNIKI:
Używamy barwników w proszku (lub żelu), barwniki w płynie się nie nadają . Pomyślcie o tym, by nie kupować wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Wystarczy kupić podstawowe kolory: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli
pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty. Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne (dlatego np. fioletowy blat piekłam dwukrotnie, za pierwszym razem wyszedł zbyt ciemny, prawie czarny ."
Ja do mojego
tortu użyłam barwników w proszku.
Smacznego :)