Wykonanie

Niewiarygodnie szybkie, niewiarygodnie proste i niewiarygodnie smaczne.W sam raz dla studentów w sesji ;-) Nie angażuje zbyt mocno ani portfela, ani czasu, ani sił. Powoduje miłe uczucie sytości w żołądku, ale bez męczącego przepełnienia (no chyba, że zjecie cały garnek...)Zdrowe, można jeść bez
mięsa (wersja wegetariańska).UWAGA : najlepsze na świeżo!!! Aczkolwiek wiele
razy było przeze mnie spożywane na dzień następny (odgrzane na patelni podlanej odrobiną
wody, dobrym rozwiązaniem jest także mikrofalówka) i oprócz tego, że
makaron utracił swoją aldente'owość, wszystko było w porządku :-)W odpowiedzi na komentarze : owszem, nie jest to klasyczne aglio,
olio e peperoncino. Oryginalny przepis wzbogaciłam o
boczek, który bardzo lubię,
oliwki,
pietruszkę i
parmezan :-)Żeby nie było niedomówień - klasyczny przepis zawiera tylko
makaron,
czosnek, papryczkę i
oliwę....Ale czyż to nie My tworzymy kuchnię? :-)Co będzie potrzebne?(na 5 sporych porcji)500 g
makaronu spaghetti (może być również tagliatelle albo fettuccine)100 ml domowej
oliwy czosnkowo-bazyliowej (albo innej, np. o smaku
chilli, samego
czosnku, samej
bazylii,
suszonych pomidorów)400 g
boczku wędzonego (pokrojonego w słupki)5 ząbków
czosnku (średnich, posiekanych)1 długa
papryczka pepperoni (z pestkami, posiekana)70 g czarnych
oliwek (wydrylowanych, pokrojonych w plasterki)
natka pietruszki (świeża, posiekana)40 g
parmezanu (lub innego twardego,
ostrego sera startego na najmniejszych oczkach)
sólpieprz+ patelnia, garnekJak to zrobić?Wlewamy do dużego garnka zimną
wodę, solimy. Czekamy aż się zagotuje, po czym wrzucamy
makaron i gotujemy aż będzie al dente. Odcedzamy i wrzucamy z powrotem do tego samego garnka.W międzyczasie kroimy
boczek i wrzucamy go na patelnię BEZ tłuszczu. Co jakiś czas mieszamy.Kiedy
boczek skwierczy na patelni, siekamy
czosnek, papryczkę,
pietruszkę i kroimy
oliwki.Po zdjęciu
boczku z patelni wylewamy tłuszcz, który się z niego wytopił i wlewamy na patelnię
oliwę czosnkowo-
bazyliową. Wrzucamy
czosnek i papryczkę i podsmażamy na małym ogniu przez ok. 2 minuty, uważając by
czosnek się nie spalił. Dorzucamy
oliwki i smażymy jeszcze przez pół minuty.
Boczek,
oliwę z
czosnkiem, papryczką i
oliwkami, a także
pietruszkę wrzucamy do
makaronu, doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem i dokładnie mieszamy.Wykładamy na talerze i posypujemy
parmezanem (niekoniecznie, danie jest pyszne i bez
sera).Smacznego!

