ßßß
Słodko-kwaśne połączenie, które podbiło moje kubki smakowe i serce od pierwszego razu :-)Maliny, czarne porzeczki, truskawki, wiśnie i śliwki pod pyszną chrupiącą kruszonką. Pretekst do wykorzystania ciasta pozostałego z przepisu na Kostkę karmelową :-)Co będzie potrzebne?(na 4 kokilki o śred. 11 , 5 cm)450 g mrożonych owoców leśnych (gotowa mieszanka do kupienia w każdym większym sklepie na dziale z mrożonkami)2 czerwone śliwki (wypestkowane, podzielone na ósemki)40 g cukru waniliowego1 łyżeczka ekstraktu waniliowego150 g prawdziwego masła1/3 szklanki cukru1/2 szklanki cukru pudru1 łyżka ekstraktu waniliowego1 i 1/3 mąki pszennej (tortowej, przesianej przez sitko + ewentualnie kilka łyżek, jeśli ciasto okaże się za mało zwarte)+ 4 kokilki (śred. 11 , 5 cm), piekarnikJak to zrobić?Masło ucieramy z oboma rodzajami cukru na puszystą, białą masę. Dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy do połączenia. Następnie wsypujemy mąkę i zagniatamy z masą do momentu uzyskania zwartego, ale dość miękkiego ciasta. Wstawiamy na minimum pół godziny do zamrażarki.W międzyczasie owoce dzielimy pomiędzy cztery kokilki. Podsypujemy każdą kokilkę 10 gramami cukru waniliowego oraz podlewamy 1/4 łyżeczki ekstraktu (róbcie to na oko, przepis nie wymaga szwajcarskiej precyzji).Schłodzone ciasto kruszymy nad każdą z 4 kokilek, tak by owoce praktycznie w całości zostały pokryte kruszonką.Tak przygotowane kokilki wstawiamy na ok. 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 st. C.Najlepiej jeść na ciepło z gałką lodów waniliowych :-)Smacznego!
