Wykonanie
Każdy z nas na pewno ma ochotę co jakiś czas na
ciastko z kremem. Jednak kupić go w pobliskiej
cukierni wybieramy w ostateczności, bo to przeciez nie domowe
ciastko, ani nie wiemy cos ie w nim znajduje. Robiąc tradycyjną napoleonkę, kremówkę czy karpatkę zawsze zajmuje nam to dużo czasu. Postanowiłam więc wymyślić alternatywaę dla każdego zabieganego miłośnika
słodyczy! Przepis banalny a jakże pyszny! Smacznego!
składniki:2 opakowania
ciasta francuskiego2 budynie
waniliowe bez
cukru4 łyżki
cukru3/4 kostki
masłacukier puderBudynie gotujemy według instrukcji na opakowaniu tylko dajemy odrobinę mniej
mleka, żeby
budyń był gęściejszy. Gdy będzie gotowy odstawiamy do ostygnięcia uprzednio przykrywając folią. Wykrawamy z jednego i drugiego opakowania ciasta takie same kawałki, tak żeby zmieściło się na blasze i pieczemy każdy płat ciasta po kolei w temperaturze 180 stopni przez 15- 20 minut ( ciasto musi być zarumienione). Przed pieczeniem całe ciasto dokładnie nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie urosło zbyt duże. Po upieczeniu odstawiamy ciasta do ostygnięcia. Gdy
budyń będzie już gotowy za pomocą miksera ucieramy najpierw
masło, a następnie po łyżce dodajemy
budyń i ucieramy na gładką masę. Wstawiamy do lodówki, aby
budyń się zmroził i stężał na około godzinę. Gdy na
ciescie znajdują się wybrzuszenia należy je przekłuć widelcem. Na jeden płat ciasta nalewamy cała masę budyniową i przykrywamy drugim
ciastem. Posypujemy
cukrem pudrem i kroimy na kawałki! Nie
dawałam dzisiaj zdjęć krok po kroku, gdyż przepis jest naprawdę prosty i wierzę ze dacie radę, do tego dosyć dokładnie wytłumaczyłam jak przyrządzić
ciastko z kremem. Pamiętajcie też, żeby nie mieszać budyniu ani masy budyniowej, bo 'podejdzie'
wodą i krem nada się do wyrzucenia. Smacznego!! :)