Wykonanie
Tak mnie jakoś naszło, żeby zrobić coś z ciasta z francuskiego. Kilka dni temu kupiłam
ser waniliowy do sernika, ale stwierdziłam, że się nic nie stanie jak zabiorę z wiaderka 2 łyżki
twarogu:)Dzięki temu powstał wieniec z ruloników z
ciasta francuskiego z
serem.
Składniki:1
ciasto francuskie2 łyżki
sera waniliowego z wiaderka3 łyżeczki
cukruPosypujemy deskę (blat lub stolnicę)
cukrem i kładziemy na niej
ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby
cukier się do niego przykleiłZdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami
seraZwijamy całość w rulon
Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od
spodu tortownicy
Układamy ruloniki w wieniec
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minutPo upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka, wyjmujemy spód tortownicy i "przenosimy" wieniec np. na duży talerz, paterę czy tak, jak ja, na deskę
Posypujemy
cukrem pudremSmacznego :)