ßßß
Składniki:1 ciasto francuskie2 łyżki sera waniliowego z wiaderka3 łyżeczki cukruPosypujemy deskę (blat lub stolnicę) cukrem i kładziemy na niej ciasto francuskie papierem do góry. Wałkiem delikatnie przejeżdżamy po cieście tak, aby cukier się do niego przykleiłZdejmujemy papier i smarujemy ciasto 2 łyżkami sera
Zwijamy całość w rulon
Kroimy w plasterki szer. ok. 1 cm
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia w taki sposób, żeby papier wystawał na zewnątrz, ale od spodu tortownicy
Układamy ruloniki w wieniec
Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy wieniec ok. 45 minutPo upieczeniu wyciągamy wieniec z piecyka, wyjmujemy spód tortownicy i "przenosimy" wieniec np. na duży talerz, paterę czy tak, jak ja, na deskę
Posypujemy cukrem pudrem