Wykonanie
Gdy mój blog został nominowany do Liebster Blog Award, padło pytanie: Przyrządzenia jakiego dania byś się nie podjęła? Odpowiedziałam wówczas, że
ciasta francuskiego chyba już po raz drugi sama nie zrobię . A
ślimaki z
serem są właśnie z takiego ciasta. Tak więc poszłam do sklepu i kupiłam gotowca :)
Składniki:1 opakowanie
ciasta francuskiego100 gramów
sera białego (ja kupiłam takie w wiaderku)3 łyżeczki
cukrucukier puder do posypania ślimaczkówNastawić piekarnik na 200 st. C (u mnie termoobieg)Rozwinąć ciasto i najpierw posmarować warstwą
sera, a następnie posypać
cukremCiasto zwinąć w rulon i włożyć do lodówki na 20-30 minut (po tym czasie łatwiej będzie pokroić rulon w plasterki)Gdy ciasto trochę stężeje pokroić rulon w plastry grubości 1 cmPiec od 15-20 minut (po upływie 15 minut obserwować, czy się za bardzo nie przypiekają - trzeba uważać, żeby się nie przypaliły z wierzchu)Wyjąć z piecyka i posypać
cukrem pudremSmacznego :)