Wykonanie

Pyszna, soczysta potrawa.Nadaje się do spożywania na gorąco, tuż po sporządzeniu lub na zimno - jako
barwnaprzystawka, przekąskaczy dodatek do kanapek.Trzy
udka kurczaka umyłam i osuszyłam. Za pomocą
ostrego,cienkiego noża usunęłam kościwraz z chrząstką starając sięnie poszarpać
mięsa i nie uszkodzićskóry. Czynność ta fachowonazywa się - trybowanie.
Mięso posypałam
solą,
pieprzem i
majerankiem, odstawiłam do lodówki.W międzyczasie przygotowałam farsz. Kawałek
polędwicy wołowejokoło 30 dag zmieliłam drobno, dodałam jedno
jajko i trzy
żółtka,dwie łyżki
oliwy, dwie łyżki
wytrawnego wina, łyżkę
musztardy,
sól i
pieprz do smaku.Wymieszałam - odstawiłam, żeby smaki się przegryzły.Dużą
surową marchew obrałam i za pomocą specjalnego nożykapokroiłam na długie, bardzo cienkie paski.

Udka rozłożyłam, formującpłat (każde udko oddzielnie),lekko rozbiłam tłuczkiem.Smarowałam przygotowaną
polędwicą. Dekoracyjnie ułożyłam
marchewkę. Położyłam też suszone
śliwki, gotowany
korzeń pietruszki,posiekaną
natkę i kilka
kaparów.Wszystkie porcje ciasno zwinęłam,obwiązałam bawełnianą nicią.Lekko podsmażyłam na patelni z każdej strony, by
sokizatrzymały się wewnątrz
mięsa. Roladki owinęłam folią aluminiową,włożyłam do szerokiego garnka z wrzącą
wodą. Gotowałam pod przykryciemokoło 35-40 minut na małym płomieniu ognia.Rewelacyjna potrawa, nawet po wystygnięciu zachowuje soczystość i wysublimowany smak.Bardzo smacznie polecam :)