ßßß
Pyszna, soczysta potrawa.Nadaje się do spożywania na gorąco, tuż po sporządzeniu lub na zimno - jako barwnaprzystawka, przekąskaczy dodatek do kanapek.Trzy udka kurczaka umyłam i osuszyłam. Za pomocą ostrego,cienkiego noża usunęłam kościwraz z chrząstką starając sięnie poszarpać mięsa i nie uszkodzićskóry. Czynność ta fachowonazywa się - trybowanie.Mięso posypałam solą, pieprzem i majerankiem, odstawiłam do lodówki.W międzyczasie przygotowałam farsz. Kawałek polędwicy wołowejokoło 30 dag zmieliłam drobno, dodałam jedno jajko i trzy żółtka,dwie łyżki oliwy, dwie łyżki wytrawnego wina, łyżkę musztardy,sól i pieprz do smaku.Wymieszałam - odstawiłam, żeby smaki się przegryzły.Dużą surową marchew obrałam i za pomocą specjalnego nożykapokroiłam na długie, bardzo cienkie paski.
Udka rozłożyłam, formującpłat (każde udko oddzielnie),lekko rozbiłam tłuczkiem.Smarowałam przygotowanąpolędwicą. Dekoracyjnie ułożyłammarchewkę. Położyłam też suszoneśliwki, gotowany korzeń pietruszki,posiekaną natkę i kilka kaparów.Wszystkie porcje ciasno zwinęłam,obwiązałam bawełnianą nicią.Lekko podsmażyłam na patelni z każdej strony, by sokizatrzymały się wewnątrz mięsa. Roladki owinęłam folią aluminiową,włożyłam do szerokiego garnka z wrzącą wodą. Gotowałam pod przykryciemokoło 35-40 minut na małym płomieniu ognia.Rewelacyjna potrawa, nawet po wystygnięciu zachowuje soczystość i wysublimowany smak.Bardzo smacznie polecam :)