Wykonanie

Tym razem przygotowałam je w postaci roladek duszonych w
winie z dodatkiem
cebul.Pokrojone roladki polane aksamitnym sosem to była wspaniała uczta :)Gorąco polecam!Uwaga:)Jeśli nie macie czasu „bawić się” w robienie roladek, to danie to można przygotować z całych polędwiczek. Obsmażone na gorącym tłuszczu i uduszone w
winie będą także smakować wybornie :)Trzeba jednak pamiętać, że duszenie będzie trwało wtedy o około 5 minut krócej!Sos zawdzięcza swój piękny kremowy kolor oraz aksamitną konsystencję… zmiksowanej
cebuli. Nie ma potrzeby zabielania go
śmietaną!Dodatkowo, jeśli nie chcecie używać do sosu
wina, można je zastąpić lekko osoloną
wodą wymieszaną z 1-2 łyżeczkami
soku z cytryny. Sos musi być subtelnie kwaskowy, aby zrównoważyć „słodycz”
cebuli.Składniki:2 średnio-duże
polędwiczki wieprzowe2 łyżki drobnych
płatków owsianych lub
otrębów owsianych1 łyżeczka gruboziarnistej
musztardy1-2 łyżki posiekanego
szczypioru i/lub
natkioliwasól i
pieprzwykałaczki do spięcia roladek250 ml białego
wytrawnego wina1-2 ząbki
czosnku1 duża
cebula
Wykonanie:Z polędwiczek odkroić oba końce, tak aby pozostał tylko równy „wałek”. Końcówki zmielić.
Płatki owsiane (lub
otręby) zalać 2 łyżkami gorącej
wody i odstawić aby napęczniały i wystygły.„Wałki” z polędwiczek naciąć wzdłuż, „rozłożyć” i dokładnie rozbić tłuczkiem na jak największy prostokąt. Oprószyć z obu stron
solą i
pieprzem.Przygotować farsz.
Mielone mięso wymieszać z namoczonymi i ostudzonymi
płatkami owsianymi,
musztardą,
szczypiorem i 1 łyżką
oliwy. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Farsz rozsmarować na prostokątach z polędwiczek, a następnie każdą zrolować i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki
oliwy i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Gdy roladki będą już równomiernie obrumienione zmniejszyć płomień do średnio małego, dookoła polędwiczek ułożyć ćwiartki
cebuli, obrane i przekrojone na pół ząbki
czosnku, a następnie wlać
wino. Przykryć i dusić 20-25 minut.Po tym czasie wyjąć
polędwiczki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, a sos wraz z
cebulami i
czosnkiem dokładnie zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku
solą i
pieprzem. (Uwaga: Jeśli sos będzie zbyt gęsty można go rozcieńczyć odrobiną gorącej
wody; jeśli zbyt rzadki to wlać go z powrotem na patelnię i chwilę odparować.)Roladki podawać pokrojone w grube plastry i polane sosem
winno-
cebulowym.Smacznego :)