ßßß
Tym razem przygotowałam je w postaci roladek duszonych w winie z dodatkiem cebul.Pokrojone roladki polane aksamitnym sosem to była wspaniała uczta :)Gorąco polecam!Uwaga:)Jeśli nie macie czasu „bawić się” w robienie roladek, to danie to można przygotować z całych polędwiczek. Obsmażone na gorącym tłuszczu i uduszone w winie będą także smakować wybornie :)Trzeba jednak pamiętać, że duszenie będzie trwało wtedy o około 5 minut krócej!Sos zawdzięcza swój piękny kremowy kolor oraz aksamitną konsystencję… zmiksowanej cebuli. Nie ma potrzeby zabielania go śmietaną!Dodatkowo, jeśli nie chcecie używać do sosu wina, można je zastąpić lekko osoloną wodą wymieszaną z 1-2 łyżeczkami soku z cytryny. Sos musi być subtelnie kwaskowy, aby zrównoważyć „słodycz” cebuli.Składniki:2 średnio-duże polędwiczki wieprzowe2 łyżki drobnych płatków owsianych lub otrębów owsianych1 łyżeczka gruboziarnistej musztardy1-2 łyżki posiekanego szczypioru i/lub natkioliwasól i pieprzwykałaczki do spięcia roladek250 ml białego wytrawnego wina1-2 ząbki czosnku1 duża cebula
Wykonanie:Z polędwiczek odkroić oba końce, tak aby pozostał tylko równy „wałek”. Końcówki zmielić.Płatki owsiane (lub otręby) zalać 2 łyżkami gorącej wody i odstawić aby napęczniały i wystygły.„Wałki” z polędwiczek naciąć wzdłuż, „rozłożyć” i dokładnie rozbić tłuczkiem na jak największy prostokąt. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem.Przygotować farsz. Mielone mięso wymieszać z namoczonymi i ostudzonymi płatkami owsianymi, musztardą, szczypiorem i 1 łyżką oliwy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.Farsz rozsmarować na prostokątach z polędwiczek, a następnie każdą zrolować i spiąć wykałaczkami.Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i obsmażyć rolady ze wszystkich stron. Gdy roladki będą już równomiernie obrumienione zmniejszyć płomień do średnio małego, dookoła polędwiczek ułożyć ćwiartki cebuli, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, a następnie wlać wino. Przykryć i dusić 20-25 minut.Po tym czasie wyjąć polędwiczki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, a sos wraz z cebulami i czosnkiem dokładnie zmiksować i ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem. (Uwaga: Jeśli sos będzie zbyt gęsty można go rozcieńczyć odrobiną gorącej wody; jeśli zbyt rzadki to wlać go z powrotem na patelnię i chwilę odparować.)Roladki podawać pokrojone w grube plastry i polane sosem winno-cebulowym.Smacznego :)