Wykonanie
Na jutrzejsze Święto przygotowałam dwa mazurki.Jeden z nich, którym
mogę się poszczycić, jest
bakaliowy.Potrzebne składniki to: 40 dag przesianej
mąki,szklanka
cukru, 15 dag
masła, 4
żółtka, 3/4 szklanki
mleka,4 dag
drożdży, skórka otarta z
pomarańczy i
cytryny.
Mleko lekko podgrzać i połączyć z
drożdżami wymieszanymi z łyżką
cukru.Wlać
mleko do
mąki, dodać
żółtka, wyrobić ciasto.Dodać roztopione i letnie
masło, ponownie wyrobić i wstawić na kilka godzin do lodówki.Gdy ciasto dojrzewa w chłodnym klimacie, należy przygotować masę.Obrać i pokroić w kostkę dwa
jabłka, smażyć je z dwiema łyżkami
cukru.Kiedy
jabłka ładnie się zrumienią, dodać posiekane
orzechy włoskie i laskowe,
migdały,
skórkę pomarańczową,
rodzynki,
płatki kokosa,
figi i inne
bakalie, które lubimy.Ciasto wyjąć z lodówki, wsypać do niego resztę
cukru, jeszcze raz, dokładnie wyrobić.Podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na to
bakalie z
jabłkami,przykryć drugą częścią ciasta.Piec około 40 minut w 180°C.Gdy mazurek jest gotowy, ozdobić go kolorowym lukrem, kandyzowaną skórką
cytrynową i
pomarańczową,
migdałami.