ßßß
Na jutrzejsze Święto przygotowałam dwa mazurki.Jeden z nich, którymmogę się poszczycić, jest bakaliowy.Potrzebne składniki to: 40 dag przesianej mąki,szklanka cukru, 15 dag masła, 4 żółtka, 3/4 szklanki mleka,4 dag drożdży, skórka otarta z pomarańczy i cytryny.Mleko lekko podgrzać i połączyć z drożdżami wymieszanymi z łyżką cukru.Wlać mleko do mąki, dodać żółtka, wyrobić ciasto.Dodać roztopione i letnie masło, ponownie wyrobić i wstawić na kilka godzin do lodówki.Gdy ciasto dojrzewa w chłodnym klimacie, należy przygotować masę.Obrać i pokroić w kostkę dwa jabłka, smażyć je z dwiema łyżkami cukru.Kiedy jabłka ładnie się zrumienią, dodać posiekane orzechy włoskie i laskowe, migdały, skórkę pomarańczową, rodzynki, płatki kokosa, figi i inne bakalie, które lubimy.Ciasto wyjąć z lodówki, wsypać do niego resztę cukru, jeszcze raz, dokładnie wyrobić.Podzielić na dwie części. Pierwszą wyłożyć na blachę, na to bakalie z jabłkami,przykryć drugą częścią ciasta.Piec około 40 minut w 180°C.Gdy mazurek jest gotowy, ozdobić go kolorowym lukrem, kandyzowaną skórkącytrynową i pomarańczową, migdałami.