ßßß
Smaczne mielone kotlety z delikatnym zasmażonymporem. Soczyste, aromatyczne,łagodne. Idealne do ryżu lub ziemniaczanego piure.Około 35-40 dag mięsawołowo-wieprzowego(karkówka, pręga, łopatka)umyłam, oczyściłam i zmieliłam.Jasną część dużego porapokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam na klarowanym maśle.Odstawiłam do wystygnięcia. Do mięsa wbiłam dwa jajka.Dodałam trzy łyżki startego parmezanu, szczyptę morskiej soli,kolorowy pieprz utłuczony w moździerzu do smaku, dwie łyżki posiekanejnatki pietruszki i przestudzony por.Wymieszałam dokładnie. Uformowałam niewielkie kotleciki.Obtoczyłam je w bułce tartej, lekko spłaszczyłam.Smażyłam na rozgrzanym oleju, na rumiano z obu stron.Po usmażeniu przełożyłam na papierowy ręczniczek, by pozbyć sięnadmiaru tłuszczu. Ułożyłam na sałacie, ozdobiłam kwiatkiem z truskawki i natką.Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno.Do wieżyczek podałam bukiet surowych warzyw pokrojonych w słupki:marchewkę, seler naciowy, świeży ogórek, białą rzodkiew i kolorową paprykę.Bardzo smacznie polecam :)