Wykonanie
Smaczne mielone kotlety z delikatnym zasmażonym
porem. Soczyste, aromatyczne,łagodne. Idealne do
ryżu lub ziemniaczanego piure.Około 35-40 dag
mięsawołowo-wieprzowego(
karkówka, pręga,
łopatka)umyłam, oczyściłam i zmieliłam.Jasną część dużego
porapokroiłam w cienkie plasterki i zasmażyłam na klarowanym
maśle.Odstawiłam do wystygnięcia. Do
mięsa wbiłam dwa
jajka.Dodałam trzy łyżki startego
parmezanu, szczyptę
morskiej soli,
kolorowy pieprz utłuczony w moździerzu do smaku, dwie łyżki posiekanej
natki pietruszki i przestudzony
por.Wymieszałam dokładnie. Uformowałam niewielkie kotleciki.Obtoczyłam je w
bułce tartej, lekko spłaszczyłam.Smażyłam na rozgrzanym
oleju, na rumiano z obu stron.Po usmażeniu przełożyłam na papierowy ręczniczek, by pozbyć sięnadmiaru tłuszczu. Ułożyłam na sałacie, ozdobiłam kwiatkiem z
truskawki i
natką.Są pyszne zarówno na gorąco jak i na zimno.Do wieżyczek podałam bukiet
surowych warzyw pokrojonych w słupki:
marchewkę,
seler naciowy, świeży
ogórek, białą
rzodkiew i kolorową
paprykę.Bardzo smacznie polecam :)