Wykonanie
Witam. Dziś chciałbym zaprezentowań Wam potrawę, która moim zdaniem jest genialna w swojej prostocie, a co najlepsze nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Zachęcam do jej spróbowania i mam nadzieje że polubicie ja tak samo jak ja :-)Składniki:Świeża
marchewSałata masłowaOgórekPapryka (czerwona, żółta lub pomarańczowa)
Seler naciowyKoreańska pasta paprykowa Gochujang
SchabMięso:Do przygotowania potrawy można użyć kilku rodzajów
mięsa. Ja użyłem
schabu, natomiast
boczek lub karczek również pasują świetnie.
Mięso kroimy na niewielkie kawałki (ok 5 cm) i wrzucamy na grilla. Można również, tak jak ja to zrobiłem, porcje
schabu grillować w całości a dopiero później pokroić ją w niewielkie kawałki.
Mięso grillujemy bez żadnych przypraw lub marynaty.Istnieje również wersja tej potrawy dla wegetarian. Wystarczy zamienić
mięso na omleta z samych
jajek, pokrojonego w ok 5 cm paski.Warzywa:Warzywa myjemy i kroimy w niewielkie kawałki (podobnie jak
mięso, ok 5 cm). Nie zapominajmy że
ogórek i
marchew powinny być uprzednio obrane.
Sałatę masłową dokładnie myjemy a następnie wybieramy z niej największe i najładniejsze liście. Wszystkie warzywa podajemy w surowej formie dlatego też należy zwrócić uwagę aby były one jak najświeższe.Sos:Dużą łyżkę pasty Gochujang mieszamy z łyżką zimnej
wody oraz łyżeczką
cukru. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.Cała tajemnica tego dania polega na sposobie jedzenia. Na liść
sałaty nakładamy po jednym ze składników a następnie liść
sałaty wraz z zawartością składamy w torebeczkę. Jeśli
mogę doradzić to starajcie się jedną taka torebeczkę wsadzić do ust na jeden raz gdyż przegryzanie jej na pół może być trochę kłopotliwe. Jeśli chodzi o sos to są dwa sposoby jego łączenia z potrawą. Teoretycznie torebeczkę z liścia
sałaty powinno się w sosie maczać a następnie jeść. Sposób ten jednak często kończy się upodleniem osoby konsumującego i problemami z pozbyciem się plam po sosie. Dlatego też polecam inny sposób, a mianowicie polewanie sosem poszczególnych składników potrawy tuż przed zamknięciem ich w torebeczce z liścia
sałaty. Można również każdy z poszczególnych składników potrawy maczać w sosie tuż przed umieszczeniem ich na liściu
sałaty.Zachęcam do komentowania i wyrażania swojej opinii na temat tego cuda :-)Pozostaje mi tylko życzyć Wam Smacznego! i !