Witam, chciałam wam przedstawić ciekawy przepis na niepowtarzalne ogórki konserwowe. Idealny dodatek do grilla lub przekąska do piwa.Składniki:1 kg ogórków1 marchewka3 ząbki czosnku1 papryka3 łyżki cukru1 łyżeczka goździkówpół szklanki octu 10 %2 szklanki wody4 łyżki soli6 liści laurowychPrzygotowanie:Ogórki umyć, pokroić w plasterki, wrzucić do miski, zasypać solą i odstawić na 24 godziny.Po upływie doby wylać sok z ogórków i przełożyć je do słoików.Wrzucić do słoika po ząbku czosnku i papryki.Do garnka wlewamy ocet, wodę, wsypujemy cukier, goździki, marchewkę pokrojoną w plasterki i liście laurowe. Zalewę gotujemy przez 10 minut i wlewamy gorącą do słoików. Zakręcamy słoik i pasteryzujemy 10-15 minut. Następnie odwracamy je zakrętką w dół.