Wykonanie
100 ml białego
wytrawnego wina1 pierś z
kury (ok 200g) - oczyścić, przekroić wzdłuż, następnie pokroić w kostkę220 g
kiełbasy chorizo ( u mnie pikantna) - pokroić w plastry1 strąk
czerwonej papryki - oczyścić, pokroić w kostkę1 strąk
zielonej papryki - oczyścić, pokroić w kostkę1
cebula - oczyścić, pokroić w kostkę2 ząbki
czosnku - posiekać2 duże
ziemniaki - obrać, pokroić w kostkę1 duża
marchew - obrać, pokroić w kostkę100 g
orzeszków ziemnych - uprażyć na suchej patelni1-2
cebulki dymki do posypania - pokroić wedle uznaniaDo garnka z teflonową powłoką wrzucić chorizo i na niskiej temp. (prog.2/9) wytopić tłuszcz. Domieszać
cebulę z
czosnkiem i smażyć przez 3 minuty. Zwiększyć temp na średnią ( prog 4/9) dodać pokrojone
mięso, smażyć przez 6 minut, domieszać
ziemniaki oraz
marchew i smażyć kolejne 6 minut. Wrzucić
papryką i zalać
winem, przykryć i dusić 10 minut. Dolać 500 ml
wody, gotować 10 minut (bez przykrycia). Domieszać orzeszki i sos. Do słoika po sosie wlać
wodę pod zakrętkę, zakręcić, wstrząsnąć i wlać do garnka. Gotować przez 20 minut na niskiej temp (prog 2/9), nie zapominając o mieszaniu.Jak w przypadku gulaszu, zupa gulaszowa najlepiej smakuje na drugi dzień.

Gęsta, sycąca i mocno rozgrzewająca.

You can translate this
page with the translator on top of the
page on the left hand
side.